Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A tolerancia a legfontosabb
Nagyné Horváth Ildikó és Nagy András 1973-ban házasodott össze. Fotó: Pluzsik Tamás

Együtt évtizedeken át – soproni házaspárok mesélnek

A tolerancia a legfontosabb

| Pluzsik Tamás | Tallózó

Bizonyára sokan álmodoznak az egész életen át tartó szerelemről, és vannak olyan szerencsések, akiknek ez meg is adatott. Sorozatunkban olyan soproni házaspárokkal beszélgetünk, akik talán tudják a hosszú és boldog házasság titkát. Legalábbis az életük példa lehet erre.

– Gyerekkorunk óta ismerjük egymást, hisz mindketten csapodiak vagyunk – kezdte Nagy András.

Ildikó Győrbe került középiskolába, majd érettségi után ott kezdett dolgozni, András Sopronban érettségizett, ezt követően pedig a Miskolci Nehézipari Műszaki Egyetemen tanult. Így aztán Ildi Győrből, András pedig Miskolcról járt haza Csapodra, és mindketten Fertőszentmiklóson szálltak át az akkor még közlekedő celldömölki „vicinálisra”.

– Egyetlen kocsiból állt a hazafelé tartó „szerelvény”, úgyhogy nem volt nehéz megszervezni, hogy egymás mellé üljünk, annál inkább azt, hogy haza is kísérhessem Ildit, ugyanis rendszerint kijött elé a húga – folytatta András.

Aztán elérkezett a csapodi búcsú napja… Az esti bálon azonnal felkérte Ildit táncolni, és természetesen haza is kísérte. Mindez 1972 nyarán történt, ettől kezdve aztán felváltva utazgattak egymáshoz a fiatalok.

– 1973 tavaszán volt az eljegyzésünk nálunk, a csapodi szülői házban, amikor kitűztük az esküvő napját is: 1973. augusztus 4. A soproni Szent István-templomban dr. Simon Lajos plébános úr esketett össze bennünket, majd a Szélmalom vendéglőben volt a lakodalom. Utána beültünk András Wartburgjába, és irány a jugoszláv tengerpart, ahol a máig emlékezetes nászutunkat töltöttük – emlékezett Ildikó.

Egy Zárányi utcai albérletben kezdték közös életüket a fiatalok, ide született 1974 májusában Szilvi lányuk, és ebben az évben szerzett a Budapesti Műszaki Egyetemen épületgépész-diplomát András. Három évvel később született Noémi, akit már a József Attila-lakótelepi lakásukba vittek haza. Közel négy évtizede egy alsólövéreki családi ház az otthonuk, ami egyúttal András tervezőirodája is, ahol Ildikó a vállalkozás könyvelését végzi, Szilvia lányuk pedig épületgépészként segíti édesapja munkáját.

– Nincs különösebb titka a hosszú és boldog házasságnak, ezt nem írják föl senkinek receptre. Ez egy életre szóló, szent kötelék, melyben egymás bátorítására, segítésére és védelmére kell, hogy törekedjünk – fogalmazott Ildikó.

– Lényegében a nap huszonnégy óráját együtt töltjük, így még egy apró megjegyzést hozzátennék az Ildikó által megfogalmazottakhoz: tolerancia, talán ez a legfontosabb – zárta Nagy András. 

Nagyné Horváth Ildikó 1949-ben született Csapodon. Mérlegképes könyvelő, évtizedekig a Soproni Postaigazgatóságon dolgozott, ma a családi vállalkozásban tevékenykedik.

Nagy András 1948-ban született Csapodon. Wälder József-díjas épületgépész–gépészmérnök, a családi vállalkozásként működő Soproni Tervező Kft. alapítója, ügyvezető igazgatója.

Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek

Soproni Téma kvízek

Soproni Téma kvízek

2023. 03. 13.

Ezen az oldalon próbálhatod ki aktuális kvízünket, alatta találod régebbi játékaink listáját.