Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
„Büszke lehetek a családomra”
Dr. Sztancs György heti egy alkalommal továbbra is folytatja ortopédiai és traumatológiai szakrendelését. Fotó: Pluzsik Tamás

Soproni Családtörténetek – dr. Sztancs György

„Büszke lehetek a családomra”

| Pluzsik Tamás | Tallózó

„­Sopron, te ­lelkünk éltető láng! Hű őr az ősi végeken” – hangzanak Sarkady Sándor sorai a város himnuszában. Vallják ezt azok, akik már nemzedékek óta itt élnek, és azok is, akik elszakadtak Soprontól.

Dr. Sztancs György a Debreceni Orvostudományi Egyetemen diplomázott 1986-ban, és még ebben az évben elhelyezkedett a soproni kórház sebészeti osztályán. 1990-ben sebészeti, 1995-ben traumatológiai, 2010-ben sportorvostani, 2015-ben pedig ortopéd szakvizsgát tett. 2007-ben nevezték ki főorvosnak, 2012-től napjainkig osztályvezető főorvosként irányította a traumatológiai osztály szakmai munkáját. 2016-ban Erzsébet-díjjal, 2017-ben Dr. Király Jenő-díjjal ismerték el. Évtizedek óta a Sopron Basket és az SKC kosárlabdaklub csapatorvosa, Sopron és környéke sportorvosa, heti egy alkalommal pedig továbbra is folytatja ortopédiai és traumatológiai szakrendelését. Az Európai Borlovagrend Hungária Konzulátusának vezetőségi tagja, a Soproni Borlovagok és Borbarátok Egyesületének az elnöke.

– Sajnos nem klasszikus a családfám, két héttel azt követően, hogy Magyarcsanádon megszülettem, az anyám elvált a férjétől, akinek a nevét viselem, de ő nem az apám volt – kezdte dr. Sztancs György. – Hogy ki volt az édesapám, azt pontosan nem tudom. Az édesanyámról sincs sok információm, beadott egy otthonba, rövid ideig voltam nevelőszülőknél is Jászdózsán. Hároméves koromban a nagyszüleim magukhoz vettek, és tisztességgel, nagy-nagy szeretettel felneveltek. Mindent nekik köszönhetek, Czenke Mihály nagyapámnak és nagyanyámnak, Kállai Hajnalnak, akik gyönyörűséges zagyvarékasi gyermekéveket adományoztak nekem. Nagyapa a malomban dolgozott, ahová néha magával vitt engem is. Ma is a fülemben csengnek a szavai: „Gyuri, neked mindig a tanulás legyen az első!”. Sok gyerekkori barátra tettem szert Zagyvarékason, akikkel mind a mai napig tartom a kapcsolatot.

– Kiváló tanáraim voltak a helyi általános iskolában, úgyhogy minden gond nélkül folytathattam a tanulmányaimat a szolnoki Verseghy Ferenc Gimnáziumban – mesélte dr. Sztancs György. – Csendes Csaba osztályfőnökünk kialakított egy ragyogó osztályközösséget, segítettük egymást, nyolcan lettünk orvosok, köztük az a dr. Nagy Anikó, aki ma a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet főigazgatója, a Magyar Gyermekorvosok Társaságának az elnöke, de osztálytársam volt a talán legszebben beszélő magyar színész, a Jászai Mari-díjas Csankó Zoltán is. Szerettem és mind a mai napig szeretem a történelmet, így az érettségit megelőzően régésznek készültem, de másod-unokatestvéreim az orvosi pálya felé irányítottak, amit nem bántam meg. Nem úgy indult az életem, hogy akár egy csöppet is remélhettem volna azt, hogy hatvanhárom évvel később majd elmondhatom: boldog, megelégedett emberként büszke lehetek a családomra, a feleségemre, a gyermekeinkre és talán arra is, amit orvosként letettem az asztalra.

Családi háttér: 1961-ben született Magyarcsanádon. Felesége, Gyöngyösi Csilla idegenforgalmi ügyintőzőként dolgozott. Gyermekeik közül György elvégezte a Közszolgálati Egyetemet, nyolc évig volt a NAV főnyomozója, majd jogi diplomát szerzett, jelenleg egy soproni ügyvédi irodában ügyvédjelöltként dolgozik, Márk pedig bécsi tanulmányait követően egy várkerületi kávézót üzemeltet. 

Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek

Soproni Téma kvízek

Soproni Téma kvízek

2023. 03. 13.

Ezen az oldalon próbálhatod ki aktuális kvízünket, alatta találod régebbi játékaink listáját.