Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Együtt a fogorvosi praxisokban
Nemcsak a magánrendelőben dolgozik együtt, hanem az iskolafogászatot is együtt működteti dr. Pongrácz Kristóf, valamint fia, Tamás. Fotó: Pluzsik Tamás

Alma és fája – Dr. Pongrácz Kristóf és dr. Pongrácz Tamás

Együtt a fogorvosi praxisokban

| Pluzsik Tamás | Tallózó

Az alma nem esik messze a fájától, tartja a mondás, melynek igazságáért nem kell messzire menni Sopronban sem. Dr. Pongrácz Kristóf meghatározó mintául szolgált Tamás fiának, aki édesapjához hasonlóan a fogorvosi hivatást választotta.

– Pályaválasztásomnak nem volt szülői előzménye, hisz édesapám jogász volt, édesanyám pedig háztartásbeliként nevelte a húgomat és engem – kezdte dr. Pongrácz Kristóf. – A Széchenyi-gimnáziumban matematika–fizika fakultációs osztályba jártam, szerettem is ezeket a tárgyakat, úgyhogy Szappanos Mária osztályfőnököm a közgazdász pálya felé próbált orientálni, de a nyelvek is nagyon érdekeltek. Nem sokkal az érettségi előtt döntöttem úgy, hogy a Szegedi Tudományegyetem Fogorvostudományi Karára adom be a jelentkezésemet.

Dr. Pongrácz Kristóf nemcsak a tanulásban remekelt, már középiskolásként az SVSE NB I-es teniszcsapatának az egyik erőssége volt, majd később a Szuperligában is bizonyította tehetségét.

– Abban, hogy éppen Szegeden lettem egyetemista, szerepet játszott a biológia tanárnőm, Baloghné Éva néni, aki sok szépet mesélt a Tisza-parti városról – folytatta dr. Pongrácz Kristóf, aki 1990-ben vette át fogorvosi diplomáját. – Emlékezetesek az egyetemi évek, jó volt diáknak lenni abban az időben a „hírös városban”, ahol a fogorvosoktatás európai hírű volt. Olyan kiváló oktatóim voltak, mint például dr. Prágai Géza, a Szájsebészeti Klinika egykori igazgatója, dr. Mari Albert professzor, vagy a Parodontológiai Tanszéket akkoriban vezető dr. Gorzó István.

– Édesapámmal ellentétben esetemben a pályaválasztásomnak volt szülői előzménye. Gyerekkoromban sokszor bejártam a rendelőbe, de különösebb szülői presszió nem volt, ha csak azt nem tekintem annak, hogy nagyon alapos szájhigiéniai képzést kaptam – kapcsolódott a beszélgetésbe dr. Pongrácz Tamás. – Nagyon érdekelt, és ma is nagyon érdekel a történelem, úgyhogy volt egy olyan alternatíva is, hogy a jogi pályát választom, de a végleges döntésben közrejátszott az is, hogy egy ritka, gyerekkori betegség miatt több műtéten estem át. Annyi mindent megtettek értem az orvosok, hogy úgy éreztem, ebből nekem is majd vissza kell adnom.

Dr. Pongrácz Tamás 2015-ben vette át fogorvosi diplomáját, és a magánpraxis mellett édesapjával együtt a fogorvosi alapellátásban is aktívan részt vesz. – Nemcsak a magánrendelőnkben dolgozunk együtt, apa és fia, hanem az iskolafogászatot is együtt működtetjük. Nagy a körzetünk, több mint ezer gyerek tartozik hozzánk – zárta dr. Pongrácz Kristóf.

Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek

Soproni Téma kvízek

Soproni Téma kvízek

2023. 03. 13.

Ezen az oldalon próbálhatod ki aktuális kvízünket, alatta találod régebbi játékaink listáját.