Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Együtt a rendelőben is
Nemcsak a szakmájuk közös dr. Rák Péternek és Péter fiának, de a hobbijuk is: mindketten a teniszben találják meg a munka utáni kikapcsolódást .Fotó: Pluzsik Tamás

Alma és fája – Dr. Rák Péter és fia, dr. Rák Péter

Együtt a rendelőben is

| Pluzsik Tamás | Tallózó

Az alma nem esik messze a fájától, tartja a mondás, melynek igazságáért nem kell messzire menni Sopronban sem. Így van ez a Rák családban, ahol az ifjabb Péter nemcsak a fogorvosi rendelőben, hanem a teniszpályán is édesapja méltó követője és partnere.

– Orvos családban születtem, Szegeden éltünk 1974-ig, ekkor édesapámat, dr. Rák Kálmánt kinevezték a Debreceni Orvostudományi Egyetem intézetvezető professzorának – kezdte dr. Rák Péter. – Húsz éven át vezette a II. sz. Belgyógyászati Klinikát, és a napi gyógyító feladatok mellett Széchenyi-díjas kutatóorvosként is nemzetközi hírnévre tett szert. Ars poeticája két szóban összefoglalható: tudomány és humánum, ezt a tanítványainak is továbbadta, akik közül többen is a soproni kórházban kamatoztatták tudásukat. Édesanyám belgyógyász felülvizsgáló főorvos volt, tehát kézenfekvő lenne, ha azt mondanám, hogy a szüleim befolyással voltak rám a pályaválasztásnál, de ez nem így volt, bár természetesen mindketten minták voltak számomra.

– Kétségtelenül volt egy adott kézügyességem, ami a fogorvosi hivatásban nélkülözhetetlen, nyilván ez is közrejátszott abban, hogy az érettségit követően a Debreceni Egyetem Fogorvosi Karára jelentkeztem, ahol 1990-ben vettem át a diplomámat – folytatta dr. Rák Péter. – Tanársegédként oktattam is az egyetemen, úgyhogy néhány évig édesapámmal egy fedél alatt dolgoztunk. 1997-ben költöztem feleségemmel és Alida lányunkkal Sopronba, Péter fiunk már itt született dr. Csécsei Károly főorvos úrnál, aki édesapámnak kollégája volt Debrecenben.

– Bár szüleim mindketten fogorvosok, számomra sokáig nem volt egyértelmű, hogy az ő nyomdokaikba lépek – vette át a szót édesapjától az ifjabb Péter. – Szerettem és szeretem ma is az állatokat, anyai nagyapám állatorvos volt, ezért egy darabig kacérkodtam a gondolattal, hogy ezt az élethivatást választom, de a középiskolában már kikristályosodott bennem, hogy fogorvos leszek. Tavaly diplomáztam, jelenleg szájsebész rezidensként dolgozom, a szabadidőmben pedig teniszezem, mégpedig édesapám egykori csapattársaival.

– Igen, mert e tekintetben is „alma és fája” vagyunk Petivel – tette hozzá dr. Rák Péter. – Mindketten a teniszben találjuk meg a munka utáni kikapcsolódást. Egyetemista éveimben a DEAC NB II-es csapatának voltam a tagja, néhány évvel ezelőtt megnyertük a Sopronban rendszeresen megrendezésre kerülő családi páros bajnokságot, az elmúlt években pedig két alkalommal is első helyezést sikerült szereznem a korosztályos páros orvos-világbajnokságon.

Próbálja ki kvízünket!

Kapcsolódó cikkek

Soproni Téma kvízek

Soproni Téma kvízek

2023. 03. 13.

Ezen az oldalon próbálhatod ki aktuális kvízünket, alatta találod régebbi játékaink listáját.