Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Elköteleződés egymás iránt
Szilágyiné dr. Fodor Zsuzsanna és dr. Szilágyi László 1975-ben házasodott össze. Fotó: Pluzsik Tamás

Együtt évtizedeken át – soproni házaspárok mesélnek

Elköteleződés egymás iránt

| Pluzsik Tamás | Tallózó

Sokan álmodoznak az egész életen át tartó szerelemről, és vannak, akiknek ez meg is adatott. Sorozatunkban olyan soproni házaspárokkal beszélgetünk, akik talán tudják a hosszú és boldog házasság titkát. Legalábbis az életük példa lehet erre.

– Mint Kisvárdán dolgozó fiatal fogorvos rendszeresen vettem részt továbbképzéseken – mesélte dr. Szilágyi László. – Egyszer Budapesten, a Központi Sztomatológiai Intézetben voltam, ahol egy rendkívül csinos asszisztensnő tevékenykedett, akit csak néztem és csodáltam.

– Kicsit kínos is volt – folytatta Zsuzsa asszony –, hisz más is észrevette, hogy Laci fixíroz engem, sőt, az előadás végén oda is jött, hogy az intézet falain kívül is találkozzunk.

Mindez 1970 tavaszán történt. Az első randevúk egyike a zugligeti libegőre vezetett, ahol Laci megkérte Zsuzsa kezét.

– Ez engem úgy ért, mint derült égből a villámcsapás, eszembe sem jutott, hogy férjhez menjek, hisz előttem volt még az egyetem, amit 1971 őszén el is kezdtem – mondta Szilágyiné dr. Fodor Zsuzsanna.

Laci rendszeresen küldött kisebb-nagyobb figyelmességeket az ifjú medikának, de a személyes találkozás ritka volt, hisz az időközben Kisvárdára kinevezték főorvosnak. 1975 tavaszán viszont beállított Zsuzsáék Maros utcai lakásába.

– Azt mondtam: eddig tartott a távszerelem, legyél a feleségem, és ezzel át is adtam neki édesanyám briliáns gyűrűjét – folytatta Szilágyi doktor.

1975. augusztus 5-én a Budai Várban volt az esküvőjük, majd néhány nappal később Kisvárdán tartották a családi összejövetelt. 1977-ben megszületett László fiuk, 1980-ban Pali, a család pedig Nyíregyházára költözött. 1987-ben egy olyan invitálást kaptak, amire nehéz lett volna nemet mondani, így lettek soproniak.

– Nem volt könnyű elszakadni a szülőföldemtől, de hálás vagyok a sorsnak, hogy ide vezérelt, és megadta a lehetőséget, hogy Zsuzskámmal együtt lokálpatrióta soproniakká váljunk. Ennek hozadéka a Pro Urbe, illetve a Sopron Kultúrájáért díj, melyet párommal az elmúlt években kaptunk – fogalmazott dr. Szilágyi László.

– Mi is a hűség? Elköteleződés egy nemes ügy vagy egy személy iránt. Ezt sugallja ennek a városnak a szellemisége, ami egyúttal a hosszú és boldog házasság titka is – zárta Szilágyiné dr. Fodor Zsuzsanna.

Szilágyiné dr. Fodor Zsuzsanna 1952-ben született Budapesten. A Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Karán 1976-ban diplomázott. A Dental Pannoniában praktizál.

Dr. Szilágyi László 1944-ben született Kisvárdán. 1967-ben vette át fogorvosi diplomáját, jelenleg is praktizál a Dental Pannoniában. 

Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek

Soproni Téma kvízek

Soproni Téma kvízek

2023. 03. 13.

Ezen az oldalon próbálhatod ki aktuális kvízünket, alatta találod régebbi játékaink listáját.