Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Hogyan válasszunk alapozót?
A legnépszerűbbek a könnyen felvihető folyékony alapozók. Fotó: Filep István

Női sarok – stílus, divat, praktikák

Hogyan válasszunk alapozót?

| Madarász Réka | Tallózó

A tökéletes smink elengedhetetlen feltétele a bőrtípusunknak megfelelő és a bőrszínünkkel megegyező árnyalatú alapozó. A haladóbbak egyéb fortélyokat is bevethetnek a lenyűgöző hatás érdekében.

Ahhoz, hogy az alapozót egyenletesen fel tudjuk vinni, a legfontosabb, hogy előkészítsük a bőrünket, hiszen egy dehidratált, hámló felületen még a legjobb minőségű alapozó is rosszul fest. Vagyis először hidratáljunk, majd ha az alapozó nem tartalmaz fényvédőt, azt is tegyünk alá! Tág pórusú bőrnél sokat segíthet egy primer.

– Ma már a legtöbb készítmény tele van hatóanyagokkal, így nem jelenthet gondot a bőrtípusunknak megfelelő alapozó kiválasztása – tudtuk meg Dezső-Boros Melinda kozmetikustól. – Nem ugyanolyan ápolásra van szüksége egy tini, mint egy érett bőrnek. Nyáron érdemes könnyebb, például hyaluronsavas, télen pedig táplálóbb terméket használnunk. Fedés szempontjából is óriási eltérések lehetnek. A camou­flage alapozókat inkább alkalmakra ajánljuk, ezek ugyanis erősen fednek. A BB és CC krémek ezzel szemben inkább kiegyenlítik a bőrszínt.

A legnépszerűbbek a könnyen felvihető folyékony alapozók, de vannak ásványi alapú kőalapozók is, melyek nem tévesztendőek össze a púderrel. A megfelelő árnyalat kiválasztásához a terméket próbáljuk ki az arc és a nyak találkozásánál! A színt lehetőleg nézzük meg természetes fénynél is, mert egy neon vagy egy sárgás színű világítás teljesen más tónust ad a bőrnek.

– Ha nem akarjuk, hogy az alapozónk maszkhatást keltsen, először a kézfejre helyezzük, majd onnan ecset vagy szivacs segítségével vigyük fel az arcukra, esetleg a dekoltázsunkra! – folytatta ­Melinda. – Az alapozó egyenletes felületet biztosít, ahhoz viszont, hogy az arcunk egyes részeit ki tudjuk emelni, illetve el tudjuk fedni, szükségünk van kontúrozóra, highlighterre, pirosítóra és korrektorra is. Ha mindezekkel megvagyunk, kőpúderrel óvatosan fixáljuk a szemhéjunkat és az arcunk két oldalát! Aki biztosra megy, bevethet sminkfixálót is.

Kapcsolódó cikkek

Soproni Téma kvízek

Soproni Téma kvízek

2023. 03. 13.

Ezen az oldalon próbálhatod ki aktuális kvízünket, alatta találod régebbi játékaink listáját.