Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Közös hivatás és értékrend
Dr. Barna Krisztina és dr. Simkó Emil még negyedéves orvostanhallgatóként házasodott össze. Fotó: Pluzsik Tamás

Együtt évtizedeken át – soproni házaspárok mesélnek

Közös hivatás és értékrend

| Pluzsik Tamás | Tallózó

Bizonyára sokan álmodoznak az egész életen át tartó szerelemről, és vannak olyan szerencsések, akiknek ez meg is adatott. Sorozatunkban olyan soproni házaspárokkal beszélgetünk, akik talán tudják a hosszú és boldog házasság titkát. Legalábbis az életük példa lehet erre.

– Férjemmel együtt néhány nappal ezelőtt egyszerre vettük át az aranydiplománkat Debrecenben. Az egyetemnek nemcsak a hivatásunkat köszönhetjük, hanem a házasságunkat is – kezdte dr. Barna Krisztina, aki a soproni Berzsenyi Dániel Gimnáziumban érettségizett. – Édesanyám testvére, dr. Székely Ferenc a Debreceni Egyetem magántanáraként, majd a győri kórház osztályvezető főorvosaként annyi szépet mesélt a gyerekgyógyászatról, hogy már kislányként erre a hivatásra készültem.

– A szüleim szerették volna, ha édesapám nyomdokába lépek, és műszaki pályát választok, de engem elsősorban a természettudományok érdekeltek. Miután leérettségiztem a miskolci Földes Ferenc Gimnáziumban, a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Karára jelentkeztem, ahol a véletlen úgy hozta, hogy Krisztinával nemcsak évfolyam-, hanem csoporttársak is lettünk – folytatta dr. Simkó Emil.

Az már messze nem írható a véletlen számlájára, hogy a gólyabálon Krisztina és Emil párt alkottak a nyitótáncon, innentől kezdve pedig lépten-nyomon együtt voltak.

– Még negyedéves korunkban összeházasodtunk. Itt, Sopronban volt az esküvőnk 1971. július 31-én, majd a végzést követően mindketten Kaposváron kezdtük el az orvosi pályát, a szakvizsgáinkat is ott szereztük meg – mesélte dr. Simkó Emil. – Itt született meg előbb 1975-ben Zoltán fiunk, majd 1978-ban Nóra.

A négyfős család 1981-ben költözött haza, azaz Sopronba, ahol Emil körzeti orvosként, felesége pedig körzeti gyerekorvosként folytatta hivatását. Abban az időben voltak az úgynevezett körzetfejlesztések, nagy szükség volt Sopronban is a fiatal orvos házaspárra, így a Jereván-lakótelepen lakást is biztosítottak számukra.

– Jóval több mint fél évszázad telt el azóta, hogy a közös gólyabálunkon angolkeringőt táncoltunk Emillel. Innen indult kettőnk közös története, hogy aztán elérjünk oda, hogy immáron aranydiplomás orvosok, nem utolsó sorban pedig „aranylakodalmas” házasok legyünk – tette hozzá dr. Barna Krisztina.

Nemcsak a hivatásunk, hanem az értékrendünk is közös Krisztinával, és erre mindig tudtunk és tudunk ma is építkezni. Ha van titka a hosszú és boldog házasságnak, akkor ez feltétlen az – zárta dr. Simkó Emil.

Dr. Barna Krisztina 1948-ban született Héderváron. Csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvosként tevékenykedett 2015-ig.
Dr. Simkó Emil Miskolcon született 1948-ban. Háziorvosként, illetve foglalkozás-egészségügyi orvosként dolgozott 2021-ig. 

Tekintse meg videóajánlónkat és kvízünket is!

Kapcsolódó cikkek

Soproni Téma kvízek

Soproni Téma kvízek

2023. 03. 13.

Ezen az oldalon próbálhatod ki aktuális kvízünket, alatta találod régebbi játékaink listáját.