Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Lokálpatrióta polgár lett
Dr. Vargha Péter 6 évig volt a soproni kórház igazgató–főorvosa. Fotó: Pluzsik Tamás

Soproni Családtörténetek – dr. Vargha Péter

Lokálpatrióta polgár lett

| Pluzsik Tamás | Tallózó

„­Sopron, te ­lelkünk éltető láng! Hű őr az ősi végeken” – hangzanak Sarkady Sándor sorai a város himnuszában. Vallják ezt azok, akik már nemzedékek óta itt élnek, és azok is, akik elszakadtak Soprontól.

Dr. Vargha Péter a tatabányai Árpád Gimnáziumban érettségizett. Orvosi diplomáját 1974-ben vette át a Debreceni Orvostudományi Egyetemen, majd a II. sz. Sebészeti Klinikán dolgozott. Általános és mellkassebészetből szakvizsgázott. 1985-től a tatabányai megyei kórház sebészeti osztályának volt a másodfőorvosa, majd 1990-től öt éven át az igazgatója. 1996-ban költözött a családjával Sopronba, hat éven át az Erzsébet-kórház igazgató–főorvosa volt. Kispest díszpolgáraként a Kispesti Egészségügyi Intézet igazgatójaként ment nyugdíjba 2019-ben. Elhivatottsággal végzett gyógyító munkája és intézményvezetői tevékenysége elismeréseként augusztus 20-án a Magyar Érdemrend Tisztikeresztje kitüntetést vette át.

– Születésemtől 18 éves koromig Koncser Péter volt a nevem, ekkor vettem föl nevelőapám családnevét, ugyanis a szüleim kétéves koromban elváltak – kezdte dr. Vargha Péter. – Mielőtt iskolás lettem, akkor vette el feleségül édesanyámat a nevelőapám, dr. Vargha Gyula. Fontos megjegyeznem, hogy ha azt a szót kimondom, hogy apám, akkor először mindig ő jut eszembe.

– Eredetileg Érsekújvár környékéről származott a Koncser família – folytatta dr. Vargha Péter. – Gyula nagyapáméknak kocsmájuk volt Révkomáromban, az ő egyik testvére volt a Kossuth-díjas költő, Kónya Lajos, aki éppen itt, Sopronban végezte el az evangélikus tanítóképzőt. Becht Rezső „Sopron leghűségesebb barátjának” nevezte, ő maga pedig egyik versében így vallott: „Sopron nekem a Pihenőkereszt”. Édesanyám felmenői dél-tiroli olaszok, horvátok és magyarok voltak. Dédapám, Giuseppe Orler Mezzanóban született, mélyépítési vállalkozó volt, munkásaival járta Európa városait, majd műszakmester volt Tatabányán. Az Észak-Horvátországból származó Podgorcsics dédapám faúsztatóként tevékenykedett, majd később ő is bányászként dolgozott Tatabányán.

– A „győri papa”, ahogy nevelőapám édesapját neveztük, Nádasdy huszárként Muhr Ottmár oldalán részt vett a limanovai csatában, ahol egymaga megfutamított egy tizennyolc tagú orosz járőrt, ezért a magas kitüntetés mellé egy „h” betűt is kapott, amit beszúrhatott a családnevébe. Hogy stílszerű legyek: sok családi vargabetű után érkeztem meg családommal Sopronba, melynek csaknem három évtizede lokálpatrióta polgára vagyok.

Családi háttér: 1949-ben született Tatabányán. Édesapja építészmérnök, nevelőapja pedig orvos, radiológus professzor volt. Édesanyja a háztartást vezette, és nevelte két gyermekét. Felesége, Drótos Piroska könyvtár szakot végzett. Márk fiuk iparművész–informatikus, Rita német–angol tolmács és műfordító, Zsófia a Kulturális és Innovációs Minisztérium fiatalokért felelős helyettes államtitkára, Dániel pedig fogorvos, kiváló zenész és zeneszerző.

Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek

Soproni Téma kvízek

Soproni Téma kvízek

2023. 03. 13.

Ezen az oldalon próbálhatod ki aktuális kvízünket, alatta találod régebbi játékaink listáját.