Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
„Nekem rendelte az élet”
A házaspár szerint a hosszú, boldog együttélés alapja a türelem, szeretet, tisztelet. Fotó: Pluzsik Tamás

Együtt évtizedeken át – soproni házaspárok mesélnek

„Nekem rendelte az élet”

| Pluzsik Tamás | Tallózó

Bizonyára sokan álmodoznak az egész életen át tartó szerelemről, és vannak olyan szerencsések, akiknek ez meg is adatott. Sorozatunkban olyan soproni házaspárokkal beszélgetünk, akik talán tudják a hosszú és boldog házasság titkát. Legalábbis az életük példa lehet erre.

– Amikor mi fiatalok voltunk, az ismerkedések általában az iskolabálokon történtek. Nem volt ez másképp a mi esetünkben sem – kezdte Sift Tivadar, a soproni sportbarátok népszerű Tutuja, az SVSE 1961-es labdarúgó bajnokcsapatának kőkemény, de mindig sportszerű balhátvédje. – Közel hetven évvel ezelőtt, 1954. február 10-én, bár én berzsenyista voltam, de természetesen elmentem a Széchenyi-gimnázium báljára, ami az iskola tornatermében volt. Jól emlékszem még az apró részletekre is, az ABC együttes a Nem adlak másnak, nekem rendelt az élet… című akkor nagy sikerű slágert játszotta, amikor fölkértem a csinos, vékony, mosolygós kislányt, Esztit. Igen, akkor talán még nem tudtam, de őt valóban nekem rendelte az élet.

– Látásból ismertük egymást, én tanítóképzős voltam, és tánciskolába együtt jártunk, de ez volt az első alkalom, amikor vele táncoltam. Másnap istentiszteleten voltam az evangélikus templomban, és amikor jöttem ki, ott várt rám Tutu, ez volt az első „nem megbeszélt” randevúnk, amit egy nagy séta követett a Lövérekben – idézte fel a 67 évvel ezelőtti vasárnapot Eszter, aki maga is élvonalbeli sportoló, kiváló kosárlabda-játékos volt.

A fiataloknak 1956 őszén volt az eljegyzése, az aranygyűrűkért zsírszalonnával fizetett a vőlegény, mindkettő nagy kincs volt abban az időben. A forradalmi események miatt még kijárási tilalom volt, ezért reggelig maradtak a Sift szülők és a barátok a Rozália úti Fodor-házban, ahol azóta is lakik a házaspár. Eszter és Tivadar két évvel később, 1958. július 19-én az evangélikus templomban esküdött egymásnak örök hűséget.

– A csodaszép menyasszonyi ruhámat a nagynéném küldte Chicagóból, ez akkor egy igazi csoda volt. Sokan nem is miattunk jöttek el az esküvőnkre, hanem hogy megnézhessék az „amerikai tüllcsodát”, ami később aztán kézről kézre járt, talán tízen is esküdtek benne. Tutu pedig Budapesten szmokingot és varrott bőrcipőt készíttetett, úgyhogy nagyon elegánsak voltunk – folytatta Eszter, aki idén veszi át pedagógus rubindiplomáját.

– Sajnos gyerekünk nem született, de Eszternek ott voltak a tanítványai, akik imádták, és úgy gondolom, engem is szerettek azok a fiúk, akiknek az edzője voltam. Hogy mit tanácsolok a mai fiataloknak? Csak közhelyeket tudok mondani, de ezeket komolyan kell venni: türelem, szeretet, tisztelet, és még valami, a kis veszekedésektől nem kell megijedni – zárta Sift Tivadar.

Siftné Fodor Eszter 1936-ban született abban a Rozália úti házban, ahol férjével ma is él. Két évet leszámítva 1991-es nyugdíjazásáig Fertőrákoson tanított.

Sift Tivadar 1936-ban született Sopron testvérvárosában, az erdélyi Meggyesen. A GYSEV-nél dolgozott, onnan ment nyugdíjba 1995-ben. Az aktív labdarúgást az SVSE-ben 1967-ben fejezte be.


Kapcsolódó cikkek

Soproni Téma kvízek

Soproni Téma kvízek

2023. 03. 13.

Ezen az oldalon próbálhatod ki aktuális kvízünket, alatta találod régebbi játékaink listáját.