Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

Nem csak a Covid!

| Tallózó

Hosszú évtizedek munkájával sikerült egyre csökkenteni a szívinfarktus fellépte és a mentő riasztása közt eltelő időt.

Ez kulcskérdés. Ennek (is) köszönhetően drámaian javul egy infarktust elszenvedő ember életesélye. A Covid előtt a kórházba kerülés pillanatától az első 30 napban már „csak” 2,5 százalék körüli/ alatti (volt) a halálozás. Ez 100-ból 2–3 embert jelent.

A Covid-fertőzés nem csak azzal pusztít, hogy önmaga is tud (sok más mellett) infarktust is okozni… Ma (részben bizony joggal) egy mellkasi fájdalom vagy hirtelen fulladásérzés felléptekor rögvest a Covidra gondolunk. Ha ilyenkor úgy kezdünk várakozni, tépelődni, hogy szívinfarktusunk zajlik, halálosan elkéshetünk.

Nemzetközi adatok szerint a Covid óta a kórházba kerülés pillanatától az első 30 napban ismét közel 10 százalék körüli a halálozás valószínűsége. Minden tizedik pácienst elveszítjük!

Nem, nem a kardiológiai sürgősségi ellátás romlott! A rettentő hosszú, sokórás, akár napos várakozás az ok. Védekezzen a Covid ellen (oltás!), és közben ne feledje, hogy nem csak a Covid létezik!

Dr. Tschürtz Nándor

Kapcsolódó cikkek

„Holtomiglan, holtáiglan”

„Holtomiglan, holtáiglan”

2021. 10. 20. | Pluzsik Tamás

Bizonyára sokan álmodoznak az egész életen át tartó szerelemről, és vannak olyan szerencsések, akiknek ez meg is adatott. Sorozatunkban olyan soproni házaspárokkal beszélgetünk, akik talán tudják a hosszú és boldog házasság titkát. Legalábbis az életük példa lehet erre.

Lehet-e változtatni?

2021. 10. 20.

Szerintem lehet. Persze az első kérdés nem is ez. Akar-e az ember változtatni a helyzetén? Sokszor van, hogy érezzük, hogy nem stimmel valami, és… mégsem változtatunk.