Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Poncichterek leszármazottja

A Bécsi utcában volt a Friedl családi fészek

Poncichterek leszármazottja

| Pluzsik Tamás | Tallózó

Sopron, te lelkünk éltető láng! Hű őr az ősi végeken” – hangzanak Sarkady Sándor sorai a város himnuszában. Vallják ezt azok, akik már nemzedékek óta itt élnek, s azok is, akik elszakadtak Soprontól. Kovácsné Friedl Erzsébet felmenői poncichterek voltak, már a dédapja is a Bécsi utcában született.

ősgyökeres poncichter család sarja Kovácsné Friedl Erzsébet, aki szinte röstelkedve mondja, hogy csak móri boruk van, amit Károly bátyjától kapnak. Ő az ottani borvidék egyik neves és ismert borásza. A polcokon azonban ott sorakoznak azok az elismerések, melyeket még az édesapja nyert híres kékfrankosaival.

– Az édesapám sokáig őrizgetett egy újságcikket, melyben említést tesznek a Rákóczi szabadságharc időszakából egy Friedl nevű katonáról, soproni lakosról, aki vélhetően családunk egyik felmenője lehetett – meséli Kovácsné Friedl Erzsébet. – Jellemző az 1950-es évekre, hogy szüleim ezt az újságot is eltüzelték, félve attól, hogy netán még ebből is bajuk származhat. Nagy valószínűséggel családnevünknek több írásmódja is volt: Fridl – Fridel – Fridelius, ebből következően az évszázadok során egyre terebélyesedett a családfa.

Kovácsné Friedl Erzsébet Fotó: Pluzsik Tamás

– A családi fészek több nemzedéken keresztül a Bécsi utca 10. szám alatt volt. A 19. század közepén ott született a déd­­apám, Friedl József, majd Ká­­roly nagyapa is, természetesen az apám és én is – folytatja Erzsébet. – A nagy gazdasági ud­­varban még az én gyermekkoromban is állatokkal voltunk körülvéve: tehenek, lovak és sok baromfi. Gazdálkodott a csa­­lád, a generációk kéznyomait pedig lépten-nyomon fel lehetett fedezni. A soproni poncichterek féltek a jégveréstől, ezért szőlőink nekünk is több helyen voltak. Az ötvenes években aztán nemcsak az az ominózus újság ment veszendőbe, hanem lényegében minden, elnyelte a téesz, csak néhány tyúk maradt. A jó szakemberekre persze szükség volt, így lett édesapám a Haladás Termelőszövetkezet pincemestere, ennélfogva a bátyám egyetemi felvétele elé sem gördített akadályt a rendszer, hisz munkás–paraszt származásúnak számított, így ő a családi hagyományt folytatva már diplomás borász lehetett.

Kovácsné Friedl Erzsébet 25 évig dolgozott a soproni OTP-ben, mint valuta–deviza ügyintéző, ahol kiváló német nyelvtudását is jól hasznosította. Manapság szabadidejében a Bánfalvi Kórusban énekel.

– Édesanyám Zettl lány volt, szintén tősgyökeres soproni család sarja. Volt egy ikertestvére, Áncsi néni, akinek a halála oly megdöbbentő és egyúttal jellemző is: amikor megszólaltak a bombatámadást jelző szirénák, ő nem az óvóhelyre futott, hanem először a tehénkéjét szerette volna bevinni az istállóba…


Családi háttér

1947-ben született Sopronban. Édesapja gazdálkodott, kiváló szőlész–borász szakember volt. Édesanyja vezette a háztartást és nevelte a három gyermeket. Férje, Kovács László műszaki ellenőr volt az IKV-nál, onnan ment nyugdíjba. László fiuk a divatszakmában dolgozik, Gábor pedig jogot végzett, Sopron aljegyzője.

Kapcsolódó cikkek

Soproni Téma kvízek

Soproni Téma kvízek

2023. 03. 13.

Ezen az oldalon próbálhatod ki aktuális kvízünket, alatta találod régebbi játékaink listáját.