Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Válogatás a korabeli soproni sajtóból

| Tallózó

Tallózó.

1994

Soproni sikerek a Népstadionban 

Atlétáink a Népstadionban versenyeztek, és a Soproni Sportiskola versenyzői most sem maradtak aranyérem nélkül. Szabó Ambrus a serdülő „A” kategóriában egy arany- és két ezüstérmet szerzett. A hármasugrásban fölényesen, 14,53 méterrel lett első, míg távolugrásban mindössze kettő centiméterrel maradt el az egyetlen érvényes ugrást végrehajtó vetélytársával szemben, így 702 centiméterrel ezüstérmes lett. Mindkét eredménye mindazonáltal új egyéni csúcs. Szabó Ambrus 14,40 másodperces eredménnyel 110 gáton is ezüstérmet szerzett. Ugyanebben a kategóriában Soós Csilla 100 méteres síkfutásban 12,54 másodperces eredménnyel negyedik lett, Pál György pedig távolugrásban a nyolcadik helyen végzett, eredménye: 640 cm. A juniorok között Németh Roland 100 méteren 10,90-nel az ötödik, míg 200 méteren 22,03-mal, új egyéni csúcsával negyedik lett. (Soproni Hírlap)

1969

Eladó a miniház

Az ország legkisebb háza. Telekkönyvezett. Mindenki fölkeresi: Hódossy mester megszokta már, hogy órajavítás közben hárman–négyen is (ahányan beférnek) bámulnak az arcába. Lenin körút 58. Szélessége: kilenc cserép, vagyis 1,5 méter. Hossza nyolc méter, magassága pedig három méter. Földszintjén műhely, emeletén lakószoba. Tíz évig éltem benne, mondja Hódossy mester. Félek, hogy egyszer rám szakad a mennyezet, ugyanis 250 éve épült ez a ház, teszi hozzá az órásmester, aki évenként több ezer látogató zavar. Mint mondja, havi 135 forint lakbért fizet egy Lauringer nevű kőszegi lakosnak, a miniház tulajdonosának. Mint megtudtuk, most éppen árulják is a kis házat, a tulajdonos 30 ezer forintot kér érte. (Esti Hírlap)

1919

Exhumálták Szamuely holttestét

A magyar kormány rendeletére exhumálták a Sopron közeli savanyúkúti temetőben Szamuely Tibornak, a bolseviki rémuralom legkegyetlenebb hóhérának hulláját. Noha az exhumálás késő éjszaka történt, mégis nagyszámú tömeg vette körül a sírt. Sokan köveket dobáltak a koporsóra és szidalmazták a halottat. Bécsújhelyen az a hír terjedt el, hogy Szamuely nem maga vetett véget életének, hanem agyonlőtték. Illetékes hivatalos helyen kijelentik, hogy Szamuely öngyilkosságát kétségbevonhatatlanul megállapították. (Budapesti Közlöny)

Szebeniker Antal végső nyughelyre lel

A vörös terror rémnapjaiban a forradalmi törvényszék halálos ítélete alapján a soproni törvényszék udvarán agyonlőtt Szebeniker Antal fülesi plébános holttestét szeptember 10-én exhumálják a soproni Szent Mihályról elnevezett temetőben és Fülesre szállítják, ahol másnap vértanút megillető dísszel helyezik örök nyugalomra. (Sopronvármegye)

Kiutasítják a kellemetlen idegeneket

A tanács tegnapi ülésén erélyesebb rendszabály alkalmazását látta szükségesnek a kellemetlen idegenek ellen. Elhatározta, hogy a rendőrkapitányságot felhívja az eljárás gyorsítására és erélyesebbé tételére. Már a napokban megjelenik a kapitányság vonatkozó hirdetménye, mely a kellemetlen idegeneknek tudtul adja, hogy késedelem nélkül távozzanak Sopronból, nehogy aztán komoly következmények háruljanak majd rájuk. (Sopronvármegye)

Összeállította: Pluzsik Tamás

Kapcsolódó cikkek

Soproni Téma kvízek

Soproni Téma kvízek

2023. 03. 13.

Ezen az oldalon próbálhatod ki aktuális kvízünket, alatta találod régebbi játékaink listáját.