Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Viszi tovább az értékeket
Wischy Péter egészen a 17. századig tudja visszavezetni családja történetét. Fotó: Pluzsik Tamás

Soproni Családtörténetek – Wischy Péter

Viszi tovább az értékeket

| Pluzsik Tamás | Tallózó

„­Sopron, te ­lelkünk éltető láng! Hű őr az ősi végeken” – hangzanak Sarkady Sándor sorai a város himnuszában. Vallják ezt azok, akik már nemzedékek óta itt élnek, és azok is, akik elszakadtak Soprontól.

Wischy Péter a Széchenyi-gimnáziumban érettségizett 1980-ban. A győri Közlekedési és Távközlési Műszaki Főiskolán 1983-ban szerzett vasútgépész-üzemmérnöki diplomát. Dolgozott kárszakértőként, majd 1992-től több mint tíz évig a sportcentrum igazgatóhelyettese volt. Csak a munkaadóinak nevei változtak, de lényegében ettől fogva Sopron sportterületeinek viseli a gondját, jelenleg mint a Sopron Holding Zrt. sportterület-gazdálkodási divíziójának a vezetője. Krasznai Feri bácsi „beoltotta” őt a sporttal, aktívan kosárlabdázott, közel negyven éve nem indul el nélküle a városi kispályás labdarúgó-bajnokság, emellett baráti körben aktívan teniszezik is.

– Sopron egykori főlevéltárosának, Házi Jenőnek köszönhetően felmenőimet egészen a 17. századig tudom visszavezetni, így büszkeséggel vallhatom magamat és családomat tősgyökeres soproninak – kezdte Wischy Péter. – ­Wischy Gergely hajdani szépapám 1600 májusában jegyeztetett be a soproni polgárkönyvbe, amiből az is kiderül, hogy szorgalmas volt a famíliám, hisz Wischy Lőrincet 1625-ben 5 forintra megbüntették azért, mert a vasárnapi munkaszünetet nem tartotta be. Várhatóan decemberben születik meg a harmadik unokám, akinek a szülei a Sámuel keresztnevet szánják. Nem véletlenül: Wischy Sámuel ősapám 1735-től belső tanácsosa volt Sopronnak, majd 1741-ben Mária Terézia nemességet adományozott neki. A tizenhárom kötetnyi polgárkönyv sajnos csak 1848-ig szolgál adatokkal, utoljára egy bizonyos Wischy Nándor sütőmesterről tesz említést, aki 1834-ben tette le a polgáresküt.

– Sajnos az én közvetlen felmenőim már nem voltak ilyen jó krónikások, róluk viszonylag keveset tudok – folytatta ­Wischy Péter. – Wischy Lajos nagyapám tehetős kereskedő volt, számvizsgálóként is jelentős szerepet játszott Sopron közéletében, de amatőr színészként és kiváló zongoristaként is jegyezték a nevét. Édesanyám felmenői erdélyi szászok voltak, akiket később Ceaușescu 8.000 márka/fő fejpénzért „eladott” az akkori NSZK-nak, így a sok erdélyi rokonomból egy csapásra sok németországi lett, akikkel ma is tartjuk a kapcsolatot. Anyai nagyapám, dr. Nagy József a háború előtt soproni postaigazgató volt, a háború után pedig jogtanácsosként tevékenykedett egészen nyugdíjazásáig. Büszke vagyok arra, hogy ilyen családból származom, és a tőlük kapott értékeket viszem tovább a saját életemben. 

Családi háttér: 1962-ben született Sopronban. Édesapja, Wischy Ferenc a Soproni Húsgyár főkönyvelője, édesanyja pedig az Állami Biztosító pénzügyi vezetője volt. Felesége, ­Wischyné Veszprémi Eszter Sopron Kiváló Pedagógusa, a ­Deák Téri Általános iskola igazgatóhelyettese. Dávid fiuk a GYSEV-nél dolgozik, hidász szakmérnök, Gergely pedig vállalatirányítási tanácsadó Budapesten. 

Tekintse meg videóajánlónkat és kvízünket is!

Kapcsolódó cikkek

Soproni Téma kvízek

Soproni Téma kvízek

2023. 03. 13.

Ezen az oldalon próbálhatod ki aktuális kvízünket, alatta találod régebbi játékaink listáját.