Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A csapból ez folyik
A Soproni Vízmű Zrt. laborjában rendszeresen vizsgálják a víz minőségét. Fotó: Filep István

Így spórolhat: Fürdés helyett jobb ötlet a zuhanyzás

A csapból ez folyik

| Győri-Varga Nóra | Városi hírek

Víz nélkül nincs élet – ez mindannyiunk számára természetes, ahogy az is, hogy az ivóvíz mindig elérhető. Pedig ez nem magától értetődő! Sorozatunkban most annak jártunk utána, hogyan spórolhatunk vele, illetve hogy milyen víz folyik a soproni csapokból.

A soproniak vízfogyasztásában az energiaválság megjelenése óta nem vehető észre csökkenés, hiszen a vízdíjak továbbra is alacsonyak. A lakosság számára elegendő víz áll rendelkezésre, vízhiánytól nem kell tartani, a növekvő igények kielégítésén a Soproni Vízmű Zrt. munkatársai folyamatosan dolgoznak.


– A soproni ivóvíz kiváló minőségű, teljes mértékben megfelel a rendeletben előírtaknak, ezért nincs szükség vízkezelésre, a kutakból tározókon keresztül közvetlenül a felhasználókhoz kerül a víz – mondta Milic Raffai Csilla, a Soproni Vízmű Zrt. laboratóriumának vezetője. – Vannak helyek, ahol a soproni vízzel megegyező vagy nagyon hasonló összetételű vizet palackoznak.


Köztudott, hogy a városunkban elérhető ivóvíz meglehetősen kemény. – Az ásványi anyagok kioldódnak a talajrétegekből, amelyeken a víz átjut. A soproni víz oldott ásványi anyagokban gazdag, nagy mennyiségű kalcium- és magnéziumsókat tartalmaz, amelyektől kemény lesz, azonban a számok a határértékek alatt vannak – tudtuk meg a szakembertől. – A magas ásványisó-tartalom az emberi szervezet működésének hasznos, mert természetes forrásból jutunk így hozzá. A háztartási gépeknek azonban sajnos nem, ugyanis a keménységet okozó ásványi anyagok melegítés során vízkő formájában kiválnak. Ha van rá lehetőségünk, akkor alkalmazzunk vízlágyítást, de az ilyen vizet csak a háztartási gépekben használjuk!


A vízzel egyszerű, környezettudatos praktikákkal, józan ésszel is tudunk takarékoskodni. Hosnyánszki Szilvia, a Soproni Vímű Zrt. kommunikációs munkatársa elmondta, alapvető, hogy a csapokat ne hagyjuk csöpögni, hiszen egy perc alatt 18 milliliter, egy óra alatt 1,08 liter víz megy veszendőbe, ez egy év alatt már 10 köbméter. Fürdés helyett jobb ötlet a zuhanyzás, hiszen alkalmanként így húsz–hatvan liter vizet használunk el, míg fürdéshez akár száz–százötvenet. Víztakarékos WC-tartállyal akár 10 liter vizet is megtakaríthatunk lehúzásonként. Egy pohár hideg vízért sem kell a csapot minden alkalommal percekig folyatnunk: tartsunk inkább egy tele üveget a hűtőben, és abból igyunk!

További praktikák, hogy kevesebb víz fogyjon:

• Fogmosás közben zárjuk el a csapot, és csak öblítéskor nyissuk újra!

• Csak teli mosó- és mosogatógépet indítsunk el!

• Kézi mosogatáskor kerüljük a folyó vízben való mosogatást!

• Öntözzünk összegyűjtött esővízzel!

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.