Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Aknamunka

Jegyzet

Aknamunka

| Horváth Ferenc | Városi hírek

Nekem még mindig nem ment ki a fejemből Molnár Csaba DK-s EP-képviselő közelmúltban tett nyílt, szemrebbenés nélküli kijelentése, miszerint neki hazafias kötelessége, hogy megakadályozza, hogy az uniós pénzek Magyarországra érkezzenek.

Persze a szélsőséges politikus nem önmagától volt ilyen „bátor”, hiszen pártelnöke, Gyurcsány Ferenc is elismerte, hogy azon dolgoznak Brüsszelben, hogy Magyarország ne jusson hozzá a jogszerűen járó uniós forrásokhoz. Mindez annak kapcsán jutott eszembe, hogy a parlament elfogadta, és június 1-jén életbe is lép az igazságügyi törvénycsomag, amelyre Brüsszelben is rábólintottak. Ez része volt annak a 27 „szupermérföldkőnek”, amelyek teljesítését vállalta a magyar kormány.

Azok, akik abban reménykedtek, hogy a teljesítések arányában megnyílnak a források, tévedtek. Bevallom, közöttük én is. Ehhez – szerintem – nem kellene más, csak egy kis bizalom és jóindulat. De hát tudjuk, egyik sem sajátja az uniónak, legalábbis Magyarország esetében. A törvény elfogadását követően Brüsszelben ugyanis sietve kijelentették, mindez még kevés ahhoz, hogy pénzek érkezzenek hazánkba. És itt kapcsolódik össze a magyar baloldal aknamunkája az európai fősodorral. Mert közös céljuk a Magyarországon törvényesen és demokratikusan megválasztott kormány megbuktatása. Bármi áron. Ha kell, hazugságok és rémhírek árán is, amelyek sötét képet festenek rólunk, magyarokról. Ebbe a körbe tartozik az uniós források visszatartásáért való lobbizás. Lásd a fenti példákat, de sorolhatnám még azokat a baloldali képviselőket, akik azzal töltik brüsszeli napjaikat, hogy ártsanak Magyarországnak.

Én tisztelem mások véleményét, meghallgatom az érveit, ha azok valódiak, de azzal nem tudok mit kezdeni, ha valaki saját hazája ellen cselekszik. Ezt semmilyen politikai érdek nem indokolhatja. Értem én, hogy az ellenzéket módfelett bosszantja, hogy 2010 óta kénytelen elviselni, hogy rendre arcpirító vereségeket szenved, de ez nem adhat felmentést arra, amit Brüsszelben tesz. Szerintem Molnár Csaba és a többiek akkor cselekednének hazafiasan, ha úgynevezett konstruktív politizálást folytatnának itthon és külföldön, vagyis tényszerűen elismernék az eredményeket, ugyanakkor nem hallgatnák el az általuk hibásnak vélt kormányzati lépéseket, s a tisztességes politizálás elfogadott keretein belül tennének meg mindent kitűzött céljaikért. De erről sajnos szó sincs. Mindenre csípőből tüzelnek. Talán egyszer majd észreveszik, hogy golyóik irányt váltanak, és így saját maguk válnak céltáblává.

Nem tudom, hogy mi lesz akkor, ha Brüsszel és Budapest végső egyezségre jut, és elkezdik végre utalni a pénzeket. Akkor az ő logikájuk szerint hazafiatlanná válnak? Mert ne higgyünk azoknak, akik azt remélik és terjesztik, hogy csak akkor jönnek az uniós források, ha sikerül megbuktatniuk a kormányt! Ez most (sem) fog sikerülni annak ellenére, hogy a történelem tanúsága szerint egyetlen hatalom sem örökre váltott jegyet. Eljön majd ez az idő, de erre még várni kell, a jelenlegi helyzet szerint sokat. Különösen akkor, ha az ellenzék nem értünk, hanem ellenünk politizál.

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.