Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Álomból a medencébe
A Soproni Vízilabda SE nyári alapozó táborának foglalkozásait már az új Lőver Uszodában tartották. Fotó: Filep István

A Lőver Uszoda mellett kedvelt a strand és Tómalom is

Álomból a medencébe

| P. Horváth László | Városi hírek

Egy-egy napon átlagosan hatszázan is felkeresik a júniusban átadott Lőver Uszodát. Népszerű a kinti strand is, Tómalom fürdőre pedig időnként ki kellett tenni a megtelt táblát.

Az átadása óta eltelt közel két hónap alatt megkedvelték a soproniak a Lőver Uszodát (az ünnepélyes eseményről lapunkban is beszámoltunk: Újabb megvalósult álom, Soproni Téma, 2021. június 30.). Az európai színvonalú létesítmény a Modern Városok Program keretében épült meg. Nemcsak a négy vízi sportegyesület – Aquarázs Rekreációs Sportegyesület, Széchy Tamás Sportiskola Sopron, Synchro Sopron Sportegyesület, Soproni Vízilabda SE – otthona, hanem szervezett formában tartanak babaúszást, illetve egyéni foglalkozásokat. A tervek szerint hamarosan fogadják az óvodai és iskolai csoportokat is.

– A pályabeosztásnál ügyeltünk arra, hogy mindig legyen szabad sáv az úszni vágyó, amatőr sportolóknak – mondta lapunknak Fekete I. Richárd, az üzemeltető Soproni Vízmű Zrt. fürdő-üzemmérnökség vezetője. – Az első napokban a látogatókkal együtt laktuk be, ismertük meg az új létesítményt. Szakmailag nagy kihívás az uszoda üzemeltetése, eddig azonban minden felmerült problémát sikerült megoldanunk.

A sportolási lehetőségek megteremtése mellett a másik fő cél az volt, hogy vízilabda-mérkőzéseket, úszóversenyeket is rendezzenek Sopronban. A Lőver Uszoda ugyanis a magyarországi sportuszodák között a Duna Aréna után a második legnagyobb befogadóképességű és alapterületű. Az elmúlt hétvégén például egy országos utánpótlás vízilabdatornának adott helyet.

– Az edzőtáborokkal kapcsolatban már több megkeresést is kaptunk hazánk távolabbi részeiről, illetve Ausztriából is – folytatta Fekete I. Richárd. – Az igazi nagyüzem szeptembertől kezdődik, hiszen ekkortól jönnek majd nagyobb számban az egyesületek iskolás korú versenyzői.

Akik teljes árú jegyet váltanak, egyaránt használhatják a sportuszodát és a kinti strandot is. Az adatok szerint a szabadtéri részt egy-egy napon több mint ezren is felkeresik, az uszodába pedig hatszázan mennek be az egyesületi sportolókon kívül.

– A Lőver Uszoda átadása után lebontottuk az ideiglenes sátrakat, így a strandolók további két nagy vízfelületű medencét is használhatnak – tette hozzá a szakember. – A tereprendezést és a füvesítést ősszel folytatjuk, ugyanis ezzel nem szerettük volna zavarni a pihenni vágyókat.

Megtelt a Tómalom

A nyári hőségben sokan látogattak ki a Tómalomra is. A strand vízfelülete ugyan meglehetősen nagy, a mellette lévő zöldfelület befogadóképessége ugyanakkor korlátozott. Egy időben négyszáznegyvenen tartózkodhatnak a strandon. Így volt több olyan nap is, amikor ki kellett tenni a megtelt táblát. A látogatók száma naponta meghaladta a hatszázat. A fürdőzőket továbbra is bővített vízibiciklipark, napvitorlák és úszó pihenősziget várja.


Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.