Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Az ismert költő utcája
Az Arany János utca épületei nem egységesek, családi házak mellett emeletes társasházak is megtalálhatóak a belvárosi utcában. Fotó: Filep István

Sopronban járunk: Az Arany János utca korábban pusztaság volt

Az ismert költő utcája

| Városi hírek

Tudja, hol van a Thurner Mihály utca? Vajon kiről nevezték el a Károly-magaslati utat? És ki volt István bíró? Sorozatunkban nevezetes soproni utcákon kalandozunk.

A 19. században még „pusztaság” és szántóföld volt a mai Arany János utca környékén. A város centruma felé tekintve pedig az egykori (külső, negyedik) városfal részleteit pillantottuk volna meg, vagy a Móricz Zsigmond utca házainak hátulsó traktusától induló kerteket és azok kőkerítéseit szemlélhettük volna.

Az új közterület 1934-ben kapta nevét, ekkoriban kezdődött a kiépülése is. Az utca és a Deák tér végében álló evangélikus teológia épületét (ma: Deák téri iskola) 1930-ban adták át, ezzel a Deák tér lezárása is jelképesen megtörtént. Az innen induló Arany János utcát egészen az akkori Győri vasútig – a mai GYSEV-pályaudvar – vezették. Szembetűnő, hogy az Arany János utca épületei nem egységesek. Megtalálható itt a kertes, előkertes házak sora, de akadnak többemeletes lakóházak is.

A Deák tér végén, a mai iskolánál állt a városi kórház. Ezt 1796-ban Ringer József építőmester vezetésével építették, és a mai kórház átadásáig, 1919-ig szolgálta a város gyógyellátását. A tér másik végén 1876-ban indult meg a vasúti közlekedés, így azt a déli határán vágányok és a vasúttársaság területe határolta. Szintén az utca végén van ma is a GYSEV-kertészet bejárata, amely már az 1930-as években is működött.

1983-ban hagyták jóvá az Arany János utcai lakótelep beépítési tervét. Házai – többek között – az itt működő Tüzép telephelyén épültek meg, ahol például a fűtéshez szükséges szenet szerezhették be a soproniak. 1984-ben megkezdték az első épület felhúzását. A lakótelep tovább is bővülhetett volna, azonban a 80-as évek nehezedő gazdasági viszonyai azt eredményezték, hogy az állam lassan kivonult a lakásépítési piacról. Az utca ellentétes oldalán volt a főbejárata, de az Arany János utca szomszédságában nyílt meg 1997-ben a Billa szupermarket, amely akkoriban az egyik legkorszerűbb bevásárlóhelye volt a városnak..

Az Arany János utca történetét Bolodár Zoltán, a Soproni Múzeum munkatársa mesélte el.

Arany János (1817–1882) magyar költő, tanár, lapszerkesztő, a Kisfaludy Társaság igazgatója, a Magyar Tudományos Akadémia tagja és főtitkára volt, a magyar irodalom egyik legismertebb és egyben legjelentősebb alakja. 

Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.