Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Befagyasztott árak
Tej, olaj, liszt is került Kovács László kosarába – ezeknek az árát is a tavaly októberi szintre csökkenti a kormány. A rendelkezés február elsejétől lép életbe. Fotó: Filep István

Február 15-től a védettségi igazolvány oltásivá alakul

Befagyasztott árak

| Városi hírek

Élelmiszerárstopról döntött a kormány, február 1-jétől összesen hét termék árát rögzítik a tavaly október 15-i szinten.

Orbán Viktor a kormányülést követően közölte: az élelmiszerárak emelkedése miatt a kormány úgy döntött, hogy hat termék: a kristálycukor, a búza finomliszt, a napraforgó étolaj, a sertéscomb, a csirkemell és a 2,8 százalékos tehéntej esetében beavatkozik az árak alakulásába. Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter azonban a csütörtöki kormányinfón a csirkefarhát árát is említette azon termékek között, amit maximalizálnak.

A kormányfő hozzátette: ez azt jelenti, hogy ezeknek a termékeknek az árát vissza kell vinni arra a szintre, ahol a múlt év október 15-én állt, és ennek minden üzletben meg kell történnie. Február 1-jétől kezdődően már ezen az áron lehet ezeket a termékeket megvásárolni.

Egyelőre három hónapra szól a termékek árának befagyasztása. A rendelkezést be nem tartók pénzbírságra számíthatnak, ennek mértéke Gulyás szerint „visszatartó hatású” lesz. Azt is mondta, azért nem a termékek áfáját csökkentették, mert az amúgy is csak ötszázalékos, és így szerinte nem tudtak volna érdemi árcsökkenést elérni.

Jön a negyedik oltás

A kormányinfón jelentették be, hogy a januári oltási akciónapok sikere miatt az akciót február első két hetében is meghosszabbítják. Tehát csütörtökönként és péntekenként 14 és 18, illetve szombatonként 10 és 18 óra között biztosítanak oltási lehetőséget.

A védettségi igazolvány február 15-től oltási igazolvánnyá alakul, a vakcina felvétele QR-kód alapján ellenőrizhető. Ahhoz, hogy az igazolvány érvényes maradjon, a második oltás után legfeljebb hat hónapon belül fel kell venni a harmadik vakcinát is.

7 napra lerövidítik a karanténkötelezettséget a felnőtteknél. Azonban tünetmentesség esetén negatív teszttel 5 nap után „szabadulhat” a karanténból az illető.

Az iskoláknál a felső tagozatosoknál alkalmazott gyakorlatot kiterjesztik az alsósokra, ugyanis már ők is kaphatnak oltást. Így ha egy osztályban megbetegedés van, akkor a karanténkötelezettség időtartama 5 napra csökken – ez csak az oltatlanoknál áll fenn.

– A szakemberek azt javasolták a kormánynak, hogy támogassa a negyedik oltás felvételét. Ezt a háziorvosával folytatott konzultáció után bárki megteheti – mondta Orbán Viktor a Kossuth rádió műsorában. A miniszterelnök arról beszélt, hogy már a harmadik oltás nagyon erősen növeli a védettséget, utána pedig négy hónappal lehet, hat hónappal pedig javasolt a negyedik dózis beadatása.

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.