Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Búcsú a hősöktől
A Rongyos Gárda harcairól szóló kiállítást 3 hónap alatt több ezren látták a Liszt-központban. Fotó és szöveg: Elek Szilveszter

Búcsú a hősöktől

| Városi hírek

Fegyverbemutatóval és rendhagyó történelemórával zárták a Rongyos Gárda harcaitól a soproni népszavazásig című kiállítást múlt csütörtökön. A tárlatra több ezren voltak kíváncsiak.

Puska, gránát és szurony – Domnánics Milán azokat a fegyvereket mutatta be, amelyekkel a felkelők a Lajta-bánságot is védték. A résztvevők a kezükbe is vehették az eredeti harci eszközöket.

Dr. Szakály Attila rendhagyó történelemórán osztott meg érdekességeket a nyugat-magyarországi felkelésről és a soproni népszavazásról. Ebben kiemelte: az utóbbi esemény tétje nagy volt, ugyanis akkoriban Sopront a Dunántúl második legnagyobb városaként tartották számon.

A rendezvény hangulatát T. Horváth József a népszavazás centenáriumára írt dalai tették emelkedetté.

A kiállítást Csernus János, Demeter Márton, Domnánics Milán, Fábián Tibor, Igler Attila és Kelemen Csaba Tamás magángyűjteményéből állították össze. A tárlat a Magyar Tartalékosok Szövetsége Győr–Moson–Megyei Szervezete, a Soproni ÖTT Század, a Honvéd Hagyományőrző Egyesület és a Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. szervezésében valósult meg. 

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.