Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Év végéig maradnak az árstopok
Fotó: www.hirado.hu

Rezsicsökkentés

Év végéig maradnak az árstopok

| Városi hírek

A benzin- és az élelmiszerárstop meghosszabbításáról döntött a kormány – jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter a szombati kormányinfón.

Az árstopokat december 31-ig, az év végén lejáró kamatstopot pedig június 30-ig hosszabbították meg. Gulyás Gergely elmondta: mindent megtesznek azért, hogy olyan általános gazdasági helyzet legyen az országban, hogy ezeket az intézkedéseket – a rezsicsökkentéssel együtt – fent lehessen tartani. A miniszter szerint, ha az EU az energetikai szankciók kivezetéséről döntene, már másnap felére csökkenne a gáz és az olaj ára.

A kormány az energiaintenzív termelő kis- és közepes vállalkozásokat támogató programot fogadott el – közölte Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter.

A program október 1-től indul, 2023 végéig tart, és két fontos eleme van: az egyik a működési költségek, a másik pedig a beruházások támogatása. A működési költségek támogatása azt jelenti, hogy három hónapra – októberre, novemberre és decemberre – az energiaintenzív feldolgozóipari kkv-k áram- és gázszámlája növekményének 50 százalékát kifizeti az állam.

Emellett a kormány elindít egy energiaátállási, energiahatékonysági beruházástámogatási programot, itt maximum 15 százalékos önerő-támogatást adnak a kkv-k­nak annak érdekében, hogy hosszú távon versenyképesek maradjanak.

A vállalkozásoktól azt kérik, hogy a munkahelyeket őrizzék meg, az általuk foglalkoztatottak száma 2023 végével ne csökkenjen 90 százalék alá a jelenlegi szinthez képest – mondta a miniszter.

Elindul a hatósági áras tűzifaprogram, már lehet jelentkezni az erdőgazdaságoknál. Az igényt személyesen, telefonon és e-mailben is lehet jelezni – közölte az Agrárminisztérium vasárnap az MTI-vel. Az állami erdőgazdaságoknál megtermelt tűzifa egységes áron vásárolható meg, háztartásonként legfeljebb tíz erdei köbméter, az ország 152 értékesítési pontján. Ezek listája megtalálható a kormany.hu/agrarminiszterium/tuzifaprogram2 oldalon.

A tűzifaprogramban keménylombos, lágylombos és fenyő tűzifa-alapanyag vásárolható. A maximált, forgalmi adót is tartalmazó ár a keménylombosoknál 30 ezer, a lánylombosoknál és a fenyőnél 19–19 ezer forint erdei köbméterenként.

Az agrártárca közölte: a tíz köbméteres mennyiségbe beleszámít az állami erdőgazdaságoknál 2022. május 1. után vásárolt tűzifa mennyisége. Az állami erdőgazdaságok elsősorban a saját működési területükön fekvő települések lakosságát szolgálják ki. Ezenfelül továbbra is biztosítják a rőzsegyűjtés lehetőségét, ami a rászoruló családoknak jelenthet segítséget.

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.