Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Fordulat?!

Jegyzet

Fordulat?!

| Horváth Ferenc | Városi hírek

Tagadhatatlanul nehéz hónapokat hagytunk magunk mögött. A magas infláció – amelynek ismerjük az okait – egyik következménye volt a reálbérek csökkenése, ugyanis az árak gyorsabban növekedtek, mint a bérek.

Kegyetlen versenyfutás volt ez. Az év első felében az infláció győzött, aztán júliusban a kormányzati intézkedések hatására vesztett lendületéből, hogy aztán augusztusban megroppanjon. Amennyiben ez a tendencia folytatódik, akkor a következő hónapokban a pénzromlás üteme tovább lassul, 10 százalék alá csökkenhet, jövőre pedig 5–6 százalékos lehet. Ezzel immár ellentétes pályát ír le a reálbérek görbéje, vagyis már érzékelhető a bérek inflációnál magasabb növekedése, ami várhatóan folytatódik a következő hónapokban is. Orbán Viktor miniszterelnök egy nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy „kemény őszünk lesz… Azért dolgozunk, hogy augusztus után a bérek utolérjék az áremelkedés mértékét.”. 2023 az infláció letörésének éve, 2024 pedig a gazdasági növekedésé, ami maga után vonja a reálbérek emelkedését, amelyről a munkavállalók és a munkáltatók egyezkednek majd.

A szakemberek vizsgálják, hogy a magyarországi inflációt milyen mértékben generálták az objektív gazdasági körülmények, illetve hogy milyen szerepet játszott ebben a folyamatban a mértéktelen haszonszerzés, a spekuláció. Mindenesetre kíváncsian várom, hogy mire jutnak, mert talán joggal hihetem, hogy nem én vagyok az egyedüli, akit felháborított egy-egy termék semmivel sem indokolható magas ára.

Az már a következő évi költségvetésből kiderült, hogy a kormány továbbra is a munkahelyek védelmét, a családok támogatását és a nyugdíjak vásárlóértékének megőrzését helyezi a középpontba. Ennek megfelelően részben fenntartja az eddigi intézkedéseket, például a rezsicsökkentést, vagy az élethez igazítja a különböző (család-) támogatási formákat, de a lényeg nem változik.

A következő év mindannyiunk számára izgalmas lesz, mert nem mindegy, hogy tovább csökken a gazdaság teljesítménye, vagy ismét növekedési pályára áll. A kormány nem először néz szembe ilyen feladattal. 2010-et követően is sikerült az öröklött mély gödörből kirángatni az országot, hogy aztán a modernizáció útjára tegye Magyarországot. Nekem nincsenek kétségeim – éppen az elmúlt tíz év tapasztalata alapján –, hogy ezúttal is sikerül majd, összefogással, milliók támogatásával.

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.