Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Hangzavar?

Jegyzet

Hangzavar?

| Horváth Ferenc | Városi hírek

Ma még senki sem tudja megmondani, hogy mikor és hogyan végződik az orosz–ukrán háború. Ami számomra elkeserítő – azon túl, hogy napjainkban egyáltalán lehetséges ilyen háború –, hogy nem látunk, láthatunk tisztán, hogy hol, mi is történik, mert napról napra egymásnak ellentmondó hírek és értékelések látnak napvilágot.

Az információkat olvasva tisztán kirajzolódik, hogy ki(k) ukrán, illetve orosz szimpatizáns(ok). Ez persze nem írja felül azt a tényt, hogy az oroszok igazságtalan háborút viselnek, még akkor is, ha világszerte tudják, hogy a megtámadott ország miképp bánt (bánik) a területén élő kisebbségekkel – közöttük a magyarokkal –, és hogy milyen viszonyok uralkodnak szomszédainknál. Ennek ellenére az erkölcsi fölény náluk van, s ez plusz erőforrást biztosít számukra. Az oroszok viszont úgy gondolták, csak úgy érhetik el az orosz kisebbség és országuk védelmét, hogy megelőző csapást mérnek az ukránokra.

Miközben egymással birkóznak, a nyugat önti a pénzt a lassan államcsőd felé közelítő Ukrajnába. Szakértők szerint csak egy lépés választja el a szakadéktól. Mások viszont azt állítják, az orosz gazdaság sínyli meg mélységesen az uniós és amerikai szankciókat. A kártyákba senki sem láthat bele, a lapjárást nem mi határozzuk meg, viszont a következmények minket sújtanak. Minket közös Európánkban, s hazánkban. Számomra érthetetlen azon kormányok álláspontja, amelyek saját lakosságuknak okoznak súlyos élethelyzeteket. Ez még akkor is igaz, ha tudjuk, Nyugat-Európában magasabb az életszínvonal, s könnyebben fizetik ki a gáz- és a villanyárat. Már ha lesz például gáz. Korlátozásokra azonban mindenképpen számítaniuk kell. Ezzel szemben nálunk a tények szerint lesz mivel fűteni, igaz, sok családnak vagy nyugdíjasnak okoz gondot a számlák kifizetése, de a kormány intézkedései – a részleges rezsicsökkentésen túl is – sokaknak segítenek. Gondoljunk csak például a többgenerációs házakban élőkre vagy a csok-ot igénybe vevőkre! A kedvezményezettek köre egyre bővül. A kormány ugyanis pontosan érzékeli, hogy az energiaárak emelkedése, a növekvő infláció milyen terheket ró az emberekre.

Az igazán megdöbbentő, hogy a „nagyok” nem a békekötésre, tárgyalásos megegyezésre ösztönzik a háborús feleket, inkább a háború elhúzódását ösztönzik fegyvereikkel és pénzügyi csomagokkal. Ebben a hangzavarban tisztán hallatszik a magyarok békevágya, amit a kormány is képvisel. Csak remélhetjük, hogy egyre többen csatlakoznak hozzánk. 

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.