Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Hármasugrás

Jegyzet

Hármasugrás

| Horváth Ferenc | Városi hírek

A kormány előtt nem kisebb feladat áll, mint visszaterelni a magyar gazdaságot a növekedési pályára, mert tény: az orosz–ukrán háború és annak következményei, valamint számos más nehezítő körülmény megtépázta a magyar gazdaságot.

A növekedés üteme visszaesett, az infláció pedig magasba szökött. A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy Brüsszel még mindig zárva tartja a pénzes szekrény. Ebben a helyzetben az ellenzék dörzsöli a kezét, hiszen minél rosszabbak a körülmények, ők annál jobban érzik magukat, s rátesznek még egy lapáttal.

Nyilván nem emlékeznek már arra az időre, amikor a 2010-ben megnyert választások után a polgári kormány romeltakarítással kezdte, hogy hozzáláthasson a társadalom és a gazdaság újjáépítéséhez. Akkoriban még a mérsékelt elemzők is megvalósíthatatlannak mondták a kormány terveit. Gondoljunk csak az egymillió munkahely megteremtésére vagy az adósság csökkentésére vonatkozó elképzelésekre! Aztán az évek során a tervekből és elképzelésekből valóság lett, kilőtt a növekedés, több jutott a családoknak, a nyugdíjasoknak, mindenkinek lett munkája (ha akart dolgozni), és hozzákezdtek az ország modernizálásához, az infrastruktúra megújításához. Ezt a folyamatot akasztotta meg a háború és következményei. Azon persze lehet vitatkozni, hogy mit kellett és lehetett volna másképp csinálni, de azon nem, hogy az „ősbűn” a háború, ezért mindenki érdeke a minél előbbi béke. Nem véletlen, hogy a Vatikán is a békét szorgalmazza, mert annál nincs magasabb erkölcsi parancs, mint hogy megóvjuk az emberek életét. Minden más csak hamis hivatkozás az erkölcsre, sokkal inkább hatalmi játszmák kiszolgálása. Miközben a magyar kormány számtalanszor kinyilvánította és egyértelműsítette, hogy elítéli az agresszort, s Ukrajnának joga van megvédeni területi integritását.

Így, ilyen körülmények között köszönt ránk 2023 nyár vége, kora ősze. A feladat tehát, akárcsak 2010-et követően, újra visszatenni a gazdaságot a növekedési pályára, mert ez garantálja a meglévő munkahelyek megőrzését, az infláció letörését, s a reálbérek növekedését. Persze mindez nem egy automatikus folyamat, elengedhetetlenül szükséges a kormány aktív gazdaságpolitikája, az inflációellenes intézkedések következetes betartása (ami eddig sikeresnek bizonyult, hiszen a pénzromlás meredeken csökken), a munkahelyek védelme. Elemzők szerint a harmadik negyedévben új lendületet kap a gazdaság, s tovább csökken az infláció is, tél elejére immár tíz százalék alá esik. A kormány persze továbbra is bonyolult helyzetben van, de éppúgy, mint 10–13 évvel ezelőtt, ezt a feladatot is megoldja.

Senkinek ne legyenek kétségei, ez a hármasugrás is sikeres lesz.

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.