Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Hunyadi János domborműve az iskola főbejáratánál

Hol járunk?

Hunyadi János domborműve az iskola főbejáratánál

| Pluzsik Tamás | Városi hírek

A Hunyadi János Evangélikus Óvoda és Általános Iskola főbejárata mellett lévő, három méter széles és másfél méter magas mészkő alkotás Veszprémi Imre (1932–2013) szobrászművész alkotása.

„Szobraim jelek, amelyek harcot és megnyugvást, magányt és szerelmet, elválást és összetartozást, termékenységet és áldozatot, de mindig az ember örök győzelmét mutatják” – vallotta a Munkácsy Mihály-díjas művész, akinek még egy szobra (Anyaság – Jereván-lakótelep, Soproni Horváth József utca) található Sopronban.

A mozgalmas dombormű a csatába induló lovas alak Hunyadi Jánost, az iskola névadóját ábrázolja katonáival.


A főbejárat melletti emléktáblán az iskola rövid története is olvasható, mely szerint vitéz Magassy Sándor (1897–1971) líceumi vallástanár igazgatása alatt 1934 és 1944 között itt állt az evangélikus líceumi diákotthon, ami 1944. december 6-án bombatalálatot kapott, majd ezt követően hosszú ideig romos állapotban maradt. Csak 1956 szeptemberére állították helyre, ekkor nyitotta meg kapuit a Hunyadi János utcai Általános Iskola. Az épületnek ez a része ma az iskola régi szárnya. Veszprémi Imre domborművét 1958-ban avatták fel, mely jelenleg a régi és az új épületet összekötő üvegezett folyosó előtt kialakított téglalap alakú kis térnek a belső szegélyén, magasított betontömbön helyezkedik el. Az iskola 1996 szeptembere óta működik ismét evangélikus intézményként.

Fotó és szöveg: Pluzsik Tamás

Kapcsolódó cikkek