Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Húsz éve segítik egymást
A Balfi Borklub január 22-én családi vacsoraesttel ünnepelte a 20. évfordulót. A találkozóra meghívták a régi tagokat is. Fotó: Filep István

Balfi Borklub: A tagok mintegy száz hektáron gazdálkodnak

Húsz éve segítik egymást

| Horváth Ferenc | Városi hírek

Pontosan húsz éve, 2003 januárjában alakult meg a Balfi Borklub. Az országosan is egyedülálló kezdeményezés kiállta az idők próbáját.

– Négy borásztársam – Hauer Erik, Szalai Vince, Varga Szilárd és Varga Balázs – 2003. január 22-én keresett meg, hogy alakítsunk egy olyan társaságot, amely segíti tagjait, és őszintén elmondja véleményét a kóstolt borokról – kezdte a visszaemlékezést Csonka István. – Így alakult meg a Balfi Borklub, amelynek létszáma az évek során változott, de nagyjából 15 gazdából áll jelenleg is.

A klub tagjai minden hónap első péntekén találkoznak, kivéve a szüreti időszakot. Legfontosabb feladatuknak a borkóstolást tartják. Vakon bírálnak, vagyis senki sem tudja, hogy kinek a bora van a pohárban. Egymással szemben kíméletlenek, mert a végső céljuk a minőség emelése. A klub tevékenysége az idők során változott, bővült. A kóstolás mellett hívtak szakembereket, akik különböző témákban tartottak hasznos előadásokat, bemutatókat is.


– Nyitottunk más borvidékek felé is – vette át a szót ­Varga Szilárd. – Lassan az összes borvidéken jártunk már, megismerkedve kitűnő borászokkal, borokkal, és igyekszünk fokozatosan átvenni a nálunk is hasznosítható tapasztalatokat.

A klub tagjai a helyi kulturális életbe is bekapcsolódtak, és segítik a soproni Lions Club munkáját is.

– Kezdeményezésünkre a balfi szüreti napokon borversenyt is tartunk meghívott zsűrivel, amely objektívan értékeli a tételeket – tette hozzá Csonka István. – A néhány évvel ezelőtt elhunyt tagtársunk, Németh Ottó javaslatára pedig minden évben támogatjuk a soproni Lions Club adventi jótékonysági akcióját.

– A borklub tagjai nagyjából száz hektáron gazdálkodnak – mondta ifjabb Németh Ottó, akit még édesapja vitt el a társaságba, jelenleg pedig Varga Szilárddal együtt vezeti a klubot. – Aggódunk a jövőért, mert egyre többen számolják fel szőlőültetvényüket, s kevés a fiatal is. Mi – szerény lehetőségeinkkel – szeretnénk fenntartani azt a szőlőkultúrát és borkészítést, amely híressé tette a Soproni borvidéket.

Kapcsolódó cikkek