Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Kiküzdötték a népszavazást
Az ágfalvi csata hőseinek sírját felújíttatta az önkormányzat – Horváth Imre városplébános áldotta meg a nyughelyeket. Fotó: Filep István

A második ágfalvi csata hőseire emlékeztek a századik évfordulón

Kiküzdötték a népszavazást

| P. Horváth László | Városi hírek

A hagyományoknak megfelelően idén is megemlékeztek a Rongyos Gárda két, a Szent Mihály-temetőben nyugvó hőséről. Az egykori egyetemi hallgatók a szeptember 8-i, második ágfalvi csatában életüket adták azért, hogy városunk magyar maradhasson.

Az elmúlt pénteken először a régi Szent Mihály-temetőben Machatsek Gyula erdőmérnök-hallgató sírját koszorúzta meg dr. Farkas Ciprián polgármester, prof. dr. Fábián Attila, a Soproni Egyetem rektora, Pék Zsuzsanna, Ágfalva polgármestere, valamint az egyetem hallgatói. A megemlékezés ezt követően az új temetőben Szechányi Elemér bányamérnök-hallgató sírjánál folytatódott. Az egyetem hallgatósága pedig virágot helyezett el az ugyancsak hősi halált halt osztrák csendőr, Arnold Mosch síremlékén.

– Idén van az 1921-es népszavazás centenáriumi éve, ezért az önkormányzat úgy döntött, hogy a fontos évfordulóra felújíttatja azon hősök sírját, akik kiküzdötték a népszavazást – mondta lapunknak dr. Farkas Ciprián polgármester. – Az ő hősiességüknek köszönhető az a referendum, amelynek végeredményeként Sopron magyar maradt.

A megemlékezésen ifj. dr. Sarkady Sándor tudományos kutató kiemelte: – A fiatal egyetemi hallgatók jelképei a hazaszeretetnek, a testvériességnek, a bajtársiasságnak, az önfeláldozásnak. A soproniaknak mindig is fontos volt, hogy megemlékezzenek az ágfalvi csatáról, annak valamennyi áldozatáról.

A két magyar hős felújított sírját Horváth Imre városplébános áldotta meg.

Mint arról lapunkban beszámoltunk (legutóbb: Tisztelet a hősöknek, Soproni Téma, 2020. szeptember 16.), a második ágfalvi csata évfordulóján évente felidézik városunkban, hogy a Rongyos Gárda tagjai 1921-ben ezen a napon megállították az osztrák csendőröket. (Az első ágfalvi csata 1921. augusztus 28-án történt.). Az ütközetben három magyar felkelő vesztette életét. Machatsek Gyula erdőmérnök-hallgatót és Szechányi Elemér bányamérnök-hallgatót Sopronban, Pehm Ferencet Szombathelyen temették el.

Koszorúzás és mécsesgyújtás

A Soproni Egyetemen az 1932-ben állított emlékműnél múlt szerdán emlékeztek meg a második ágfalvi csata hőseiről. A felsőoktatási intézmény vezetői és hallgatói a Szent István-templomnál később mécsest is gyújtottak. A soproni és az ágfalvi önkormányzat, valamint az egyetem az ütközet évfordulója alkalmából emléksziklát is emelt a faluban lévő Ház-hegyen. Az avatáson részt vett városunk polgármestere, dr. Farkas Ciprián is. Ez a helyszín volt a két ágfalvi ütközet egyik fontosabb pontja: itt alakították ki a stratégiai irányítóhelyet.

Kapcsolódó cikkek