Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Még nincs vége

Jegyzet

Még nincs vége

| Horváth Ferenc | Városi hírek

Izgalmas, nagy tétre menő heteken vagyunk túl, de még nincs vége.

Magyarország és az Európai Unió a megegyezés küszöbén áll, hogy hozzájuthassunk a minket megillető forrásokhoz. Magyarország minden előzetes vállalását határidőre teljesítette, ezért a labda a brüsszeli térfélen pattog. A kiszivárgott, de egymásnak ellentmondó hírek részben arról szólnak, hogy minden rendben, az Európai Bizottság és a pénzügyminiszterek tanácsa rábólint az elfogadott – elsősorban – korrupcióellenes törvényekre. Más források pedig arról írnak, hogy újabb kétségek merültek fel, s a kormány további vállalásokat tesz. A múlt héten – az akkori legfrissebb információk birtokában – Navracsics Tibor úgy vélekedett, a szükséges megállapodásokat az év végéig aláírhatjuk, s jövőre érkezhetnek az uniós pénzek. Mindenesetre az idő sürget, félő, hogy a megegyezés hiányában jelentős forrásokat veszíthetünk.

A nagy kérdés, hogy az Európai Bizottság valóban a megállapodást szorgalmazza, vagy engedve az uniós parlament nyomásának, továbbra is bünteti Magyarországot. A gond csak az, hogy a nekünk jogszerűen járó források elengedhetetlenül szükségesek az ország működőképességének fenntartásához, a versenyképesség megőrzéséhez, a szociális és bérfeszültségek feloldásához. Nehéz nem arra gondolni, hogy az unió arra (is) játszik, hogy a források visszatartásával, lebegtetésével elégedetlenséget szítson az országban. A helyzetet tovább bonyolítja az orosz–ukrán háború. Magyarország álláspontja a kezdetektől világos és egyértelmű. Határozottan elítéljük az orosz agressziót, és kiállunk Ukrajna területi integritásáért, miközben szem előtt tartjuk a magyar érdekeket. Kétségkívül ebből is sok konfliktusunk származik, hiszen az uniós politikát is az érdekek vezérlik, s ezek bizony gyakran eltérőek lehetnek. Vannak, akik most oroszbarátsággal vádolják az országot, továbbmenve, már az unióból való kilépésünket vizionálják. Erről természetesen szó sincs. Számunkra nincs más alternatíva, és ezt így látja a lakosság döntő többsége is. És ez akkor is így van, ha vitatkozunk, vagy ellenállunk egy-egy uniós döntésnek.

Magyarország azonban minden esetben kész megvitatni a problémás kérdéseket, és kompromisszumokat kötni az ország javára. Így tett az uniós források lehívása érdekében is, hiszen mindannyiunk érdeke az uniós (és hazai) pénzek védelme, racionális felhasználása.

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.