Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Nincs kétség

Jegyzet

Nincs kétség

| Horváth Ferenc | Városi hírek

Bár még messze vannak az önkormányzati és az uniós parlamenti választások, a pártok már mozgolódnak népszerűségüktől függően, vagyis hogy hány százalékos támogatottságot mérnek számukra a közvélemény-kutatások.

Érthetően a kis pártok a legizgatottabbak, hiszen a következő hónapokban dől el, hogy fennmaradnak vagy végképp elsüllyednek. Számukra létkérdés lenne valamilyen összefogás elsősorban az önkormányzati választásokon, de a 2022-es parlamenti választások nagy bukása után mindenki bizonytalan. Ráadásul ott lebeg a fejük felett a Demokratikus Koalíció, amely sikeresen – mint keselyű a döghúst – a tépdesi őket, hogy vagy behódoljanak, vagy észrevehetetlenné zsugorodjanak, bár mostanában visszafogja magát. Kérdés persze, hogy ez számukra mire lesz elég, mert a DK vezetője és az úgynevezett árnyékkormányuk elnöke történelmileg terhelt figurák, ráadásul meglehetősen nevetségesen próbálják népszerűsíteni magukat és árnyékkormányukat.

Az ország legnépszerűbb pártszövetsége a Fidesz–KDNP nyugodtan építkezik annak ellenére, hogy a kormány – az ismert okok miatt – talán még nehezebb helyzetben van, mint 2010-ben. Ennek ellenére támogatottságuk alig csökkent, messze vezetik a közvélemény-kutatásokat, s ne legyen kétségünk, ezt az előnyt megőrzik 2024 tavaszára, nyár elejére is. Nem azért, mert varázslók, hanem azért, mert az országot sikeresen modernizálták, jobbá és élhetőbbé tették településeinket, s ezt az emberek értékelik, az átmeneti gondok ellenére is.

Aztán, ahogyan ez a különböző választások előtt lenni szokott, új pártok is alakulgatnak. A korábban újfasisztaként emlegetett Vona Gábor Második Reformkör néven jegyeztette be új pártját, míg az előző parlamenti választások ellenzéki miniszterelnök-jelöltje, Márki-Zay Péter a mozgalmát váltotta át a párttá, ettől remélve, hogy ismét labdába rúghat az országos politikában. Úgy látszik, már nem sajog az a nagyon nagy pofon, amit a választóktól kapott. Ráadásul a választások után a többi párt gyakorlatilag kiközösítette. Annyit azért érdemes megjegyezni, hogy mindketten kijelentették, az önkormányzati választásokon még nem (érthetetlen módon), csak az unióson indítanak jelölteket – megméretve a 2026-os parlamenti választásokra.

Tény, érdekes, néhol izgalmas hónapok elé nézünk. Meglepetések persze itt is, ott is születhetnek, de ezek nem zavarják meg a harmóniát, még akkor sem, ha az ellenzék és a mögötte állók először hangzavarrá, majd győzelemmé szeretnék torzítani a békés dallamokat. 

Tekintse meg videóajánlónkat és kvízünket is!

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.