Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Nyugdíjba megy a segítő
Földes Tamás 26 évig vezette a szociális foglalkoztatót; mindig odafigyelt az ott dolgozókra. Fotó: Németh Péter

Földes Tamásnak mostantól több ideje jut a modellezésre

Nyugdíjba megy a segítő

| P. Horváth László | Városi hírek

Negyvenhat, a segítő szakmában eltöltött év után nyugdíjba vonul Földes Tamás, a FORENO Nonprofit Kft. igazgatója. Évtizedeken át gyógypedagógusként tanította a hallássérülteket, majd a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatását segítette.

Földes Tamás éppen húsz évvel ezelőtt, 1997-ben lett az akkori nevén Szociális Foglalkoztató igazgatója. A cég akkor 56 főnek adott munkát, jelenleg 130 megváltozott munkaképességű dolgozik a szervezetnél.


– A családunkban élt egy siket–vak rokonunk. Jó kapcsolatunk hatására döntöttem úgy, hogy a se­­gítő szakmát választom – em­­lékezett vissza Földes Tamás. – Se­­gíteni másokon, törődni a fo­­gyatékkal élőkkel. Huszonhat éven át tanítottam a siket és nagyothalló általános iskolás gyerekeket. Aztán egy nagy váltással, de a szakmában maradva lettem a mai nevén FORENO Kft. igazgatója. A cég egyfajta mentsvára a fogyatékkal élőknek. Munkát és közösséget biztosítunk, így hasznosnak és fontosnak érzik magukat, a létbiztonságuk javul. A világ változik, az esélyteremtésben a fo­­lyamatos képzés elengedhetetlen. Az egyes munkafázisok mind összetettebbek, nekünk és munkavállalóinknak is alkalmazkodni kell, hogy a gazdasági életben helyt tudjunk állni.


Földes Tamás vallja: a kudarcok, tapasztalások, amikből tanulnunk kell. A rehabilitációban fontos az újrakezdés lendülete, a türelem és a kitartás.


– Lehet, hogy ma megtanítok valamit, de azt holnapra elfelejtik, és kezdhetjük elölről – tette hozzá. – Ám sosem szabad feladni! Most, hogy nyugdíjba vonulok, nem jelenti azt, hogy teljesen eltávolodnék ettől a te­­rülettől. A sérültek a Hova To­­vább Alapítványon keresztül továbbra is számíthatnak rám.


A szakember bízik benne, hogy egészsége nem hagyja el, és több ideje jut családjára, hobbijára, a modellezésre. Előveheti az évek óta elrakott, s talán kicsit meg is porosodott alkatrészeket, repülőket, hajókat.

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.