Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Röviden

Röviden

| Városi hírek

Hírek

Városi Hírek


Soproni kitüntetettek március 15-én

Március 15. alkalmából számos rangos elismerést is átadtak. A Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést a legendás soproni faipari és erdészeti szakmai műhely jeles képviselőjeként végzett értékteremtő és innovatív szakmai pályafutása, valamint a hazai sportélet iránt is elkötelezett életútja elismeréseként dr. Orbay László okleveles faipari mérnöknek adta át Semjén Zsolt. Dr. Orbay László a vancouveri Forintek Canada Corporation nyugalmazott kutatója, az egykori soproni Erdészeti és Faipari Egyetem tanszékvezető egyetemi docense, volt válogatott kosárlabdázó.

A Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült a nemzeti ünnepen Horváth Csaba informatikus könyvtáros, a soproni Széchenyi István Városi Könyvtár igazgatója.

Szintén Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetést kapott Papp Gyula billentyűs, zeneszerző a magyar könnyűzenei életet évtizedeken át meghatározó jazz- és rockzenészi pályája elismeréseként.

Gottliebné Mihalicz Zita, a Soproni Petőfi Sándor Általános Iskola és AMI pedagógusa miniszteri elismerő oklevelet kapott kimagasló szakmai tevékenységéért.

Az egyik idei Kossuth-díjasnak is van soproni kötődése: Cakó Ferenc animációsfilm-rendező, grafikus, érdemes és kiváló művész 2009 és 2013 között Sopronban tanított, az Alkalmazott Művészeti Intézet egyetemi docense volt.

Kultúra, művészetek

Újra Soproni Tavaszi Napok

Az idei Soproni Tavaszi Napok Nemzedékek és kultúrák találkozása mottóval kezdődött március 15-én és egészen április 7-ig tart. Gazdag, színes, változatos programkínálattal, családi rendezvényekkel, rangos kiállításokkal, színházi előadásokkal, koncertekkel várja a közönséget sok helyszínen a szervező Pro Kultúra. További részletek: prokultura.hu

Világ világossága koncert

Nagyböjt idejének önvizsgálatra hívó gondolatatait és a tavasz önfeledt vidámságát egyaránt magában hordozza a Kórus Spontánusz soron következő koncertje. Virágvasárnap, március 24-én 15 órától a soproni Árpád-házi Szent Margit-templomban lépnek fel a soproni énekesek.

Régi zene és kortárs kompozíciók jól megférnek egymás mellett a Világ világossága című hangverseny műsorán. Korunk kórusirodalmából az olasz Ivo Antognini húsvéti himnusza mellett Balázs Árpád, Farkas Ferenc, Magyaróvári Viktor „Kayamar” és Sugár Rezső egy-egy tavaszi ihletésű kórusműve szólal majd meg.


Fotó: Munkácsiné Bangó Ildikó 

Sport

Jótékonysági futás

Idén is népszerű volt a Szent Patrik-napi jótékonysági futás. A Paddy Sportegyesület 7. alkalommal szervezte meg a sportprogramot, amelyen a felnőtt mellett volt gyerekfutam és kutyás futás is. A vasárnapi rendezvényen részt vett Abdai Zsolt és Magas Ádám önkormányzati képviselő is. A futáson ezúttal a Soproni Állat- és Természetvédők Egyesületet támogathatták a résztvevők – végül több mint 600 ezer forint gyűlt össze.

Soproni fiatalok

Megállapodás

Együttműködési megállapodást kötött a Soproni Egyetem és a dunántúli régió öt okleveles óvodainevelőtechnikus-képzést folytató szakképzési centruma.

Az egyetem képviseletében prof. dr. Fábián Attila rektor és dr. Varga László, a Benedek Elek Pedagógiai Kar dékánja, valamint a soproni, győri, nagykanizsai, tatabányai és zalaegerszegi szakképzési centrum kancellárja írta alá az okleveles óvodainevelőtechnikus-képzés megvalósítását elősegítő együttműködési megállapodást. A program magában foglalja a közös tantervek kidolgozását, a kölcsönös szakmai támogatást, ezzel elősegítve az eredményes felvételt az óvodapedagógus-képzést folytató felsőoktatási intézménybe.

A Soproni Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Kara idén ünnepélyes keretek között emlékezik meg a 125 éves óvodapedagógus-képzésről.

(Forrás: Soproni Egyetem)


Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.