Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Röviden

Röviden

| Városi hírek

Hírek

Városi hírek

KÉSZ fórum

Keresztény értékeink a 21. században – ezzel a címmel tartott fórumot a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége múlt szerdán Sopronban, a Szent Orsolya Gimnázium épületében. A beszélgetésen közreműködött Makláry Ákos görög katolikus pap, a KÉSZ elnöke, ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász, a Századvég Alapítvány jogi szakértője, valamint Vejkey Imre, a KDNP frakcióvezető-helyettese. A rendezvényen részt vett dr. Molnár Ágnes és Barcza Attila országgyűlési képviselő, dr. Farkas Ciprián polgármester, valamint több önkormányzati képviselő és helyi vállalatok, szervezetek, baráti körök vezetői is. Fotó: Etzl Edgár

Élőlánc Sopronban

Soproni diákok, pedagógusok, szülők is csatlakoztak az országos pedagógussztrájkhoz. A résztvevők pénteken reggel a Várkerületen alkottak élőláncot, így hívták fel a figyelmet az oktatás helyzetére.

GYSEV Zrt. – biztonságosabb vasútvonal

Magyarországon elsőként újfajta vonatbefolyásoló rendszert épített ki a GYSEV Zrt. a Sopron–Szombathely–Szentgotthárd-vonalon. Ez a rendszer mostantól folyamatosan figyeli és szükség esetén szabályozza a közlekedő vonatok sebességét, illetve kizárja a vasúti utoléréses baleseteket. A közúton közlekedők figyelmetlenségéből adódó tragédiákat nem tudja megelőzni, azonban az útátjáró berendezések meghibásodása esetén emberi beavatkozás nélkül csökkenti a szerelvények sebességét az átjáró közelében, így attól a gázolás esélye minimálisra csökken.

– Baleseti helyzeteket előzhetünk meg vele, ezért is fontos a fejlesztés – mondta Kövesdi Szilárd, a GYSEV Zrt. elnök-vezérigazgatója. A projektzáró rendezvényen részt vett dr. Farkas Ciprián polgármester, Mikics György, a kivitelező Ground Transportation Systems Hungary Kft. ügyvezetője.

Járási közbiztonsági egyeztető fórum Sopronban

A rendőrség szakemberei, a járási polgármesterek, a polgárőrszervezetek, a Soproni Járási Hivatal, a Soproni Szakképzési Centrum és a Soproni Tankerületi Központ vezetői közösen tekintették át a közrend és a közbiztonság helyzetét. A járási közbiztonsági egyeztető fórumon dr. Herczeg Zoltán alezredes, a Soproni Rendőrkapitányság vezetője elmondta: tavalyhoz képest kevesebb bűncselekmény történt a közterületeken, az online térben elkövetettek száma viszont nőtt, és többször intézkedtek embercsempésszel szemben is. 2022-ben Sopronban elnyerték „Az év kapitánysága” címet.

Dr. Varga Péter rendőr dandártábornok, a Győr–Moson–Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője hangsúlyozta: a lakosság szubjektív biztonságérzete a megnövekedett migrációs nyomás és az ezzel járó feladatok ellenére sem romlott, stabil a közbiztonság a megyében.

A fórumon részt vett dr. Farkas Ciprián polgármester, valamint dr. Simon István alpolgármester is. 

Változik a SZÉP kártya – eltörlik a „füleket”

– Akciótervet fogadott el a kormány a turisztikai ágazat támogatására annak érdekében, hogy a szállodák és vendéglátóhelyek a téli szezonban a magas energiaárak mellett is nyitva tarthassanak – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a múlt szerdai kormányinfón. A tárcavezető bejelentette: az ágazat szereplőinek nem kell megfizetniük a nettó árbevételük 4 százalékát kitevő turizmusfejlesztési hozzájárulást idén október 1. és jövő év március 31. között, a már befizetett hozzájárulás pedig visszaigényelhető. Eltörlik a SZÉP kártya különböző „füleit”, vagyis a vendéglátásra, szállásra vagy szabadidős tevékenységre nyújtott források mindegyike más-más területen is felhasználható. A kormány fél évre „lazít” a turisztikai ágazat adatszolgáltatási kötelezettségén, és a szálláshelyek minősítésének határidejét is kitolja egy évvel. – Emellett kizárólag a turisztikai ágazatban lehetőség lesz huszonnégy havi munkaidőkeret alkalmazására – közölte a miniszter.

Zöld Sopron

Zöldhulladék-gyűjtés

Folytatódik a zöldhulladék-gyűjtés Sopronban. Az Országos Hulladékgazdálkodási Közszolgáltatási Terv előírásainak megfelelően évente nyolcszor szállítja el a zöldhulladékot az STKH. Az idei utolsó szállítási időpontok: Bánfalva, Ibolya úti lakótelep, Brennberg, Görbehalom: december 5., Lövérek: december 6., Fertőrákos, Sopronkőhida, Tómalom, Jánostelep, Golgota: december 7., Aranyhegy, Ravazd utcai lakótelep, Pihenőkereszt, Balfi utca, Belváros: december 12., Kurucdomb, Deák tér, Kőfaragó téri lakótelep: december 13., Virágvölgy, Jereván: december 14., Ágfalvi lakótelep, Ágfalva: december 19.

Gaudete – advent a nemzeti parkban

December 11-én 10 és 18 óra között tartja ünnepi programját a Fertő–Hanság Nemzeti Park Igazgatóság a sarródi önkormányzattal, illetve a művésztáborral a Kócsagvárban. A kézművesvásár, kiállítás, mézeskalács-készítés mellett zenés, táncos műsorokat is láthatnak a résztvevők. 

Kultúra, művészetek

Digitális TIT

– A kialakult jelenlegi gazdasági helyzet és a drasztikusan megemelkedő energiaárak miatt intézményünkben a személyes, jelenléti előadásokat ismét a digitális térbe tesszük át, és online előadásokat, programokat szervezünk 2023 tavaszáig – írja honlapján a Soproni TIT. Az első online előadást már meg is tartották, pénteken Nagy Krisztina dietetikus beszélt a diabéteszesek speciális étrendjéről.

Újra Isten komédiása

Ismét látható az évad egyik kiemelkedő előadása, az Isten komédiása. A Soproni Petőfi Színház és az Esztergomi Várszínház koprodukciójában készült misztériumjátékot december elsején is színpadra állítják a Liszt-központban.

Pedagógusokra emlékeznek

Névtáblás székekkel emlékezik meg harmincnyolc elhunyt pedagógusról az idén 70 éves Pedagógusok Soproni Művelődési Háza. Az emlékszékeket november 23-án, szerdán 15 órakor avatják fel.

Sport

Visszatér Yvonne Turner

A Sopron Basket a hivatalos felületein bejelentette, hogy visszatér a klubhoz Yvonne Turner. A magyar állampolgársággal is rendelkező amerikai irányító 2016 ősze és 2019 tavasza között már három évadon át erősítette a Sopron Basket csapatát. A tervek szerint a kosárlabdázó jövő hétfőn érkezik és kapcsolódik be az edzésekbe.

Rekorder válogatott

Büszke a magyar labdarúgó-válogatottra Dzsudzsák Balázs, aki vasárnap este utoljára, 109. alkalommal lépett pályára az együttesben, és a görögök elleni 2–1-es sikerrel zárta le karrierjét a nemzeti csapatban.

A válogatottsági rekorder megjegyezte, a Himnusz végén azért elmorzsolt néhány könnycseppet, de összességében nagyon jól bírta.

Marco Rossi szövetségi kapitány elsősorban annak örült, hogy Dzsudzsák győztes mérkőzésen tudott elbúcsúzni a válogatottól. A mérkőzésről azt mondta, hogy a nyugalom és a higgadtság hiányzott a labdabirtoklás pillanataiban, játékosai ritkán játszottak vertikális irányba, de taktikai szempontból az jól sikerült, hogy a csapat középpontját feljebb tudták tartani.

A magyar válogatott legközelebb márciusban lép pályára, akkor kezdi meg a 2024-es Európa-bajnokság selejtezősorozatát.

Véget ért a női kézilabda Eb

Norvégia megvédte címét a női kézilabda Európa-bajnokságon, mivel 27–25-re legyőzte Dániát a vasárnapi döntőben Ljubljanában. A harmadik helyezett Montenegró lett. A magyar válogatott két győzelemmel és négy vereséggel zárta a tornát, amelyen a középdöntőben búcsúzott, és végül a 11. helyen végzett. Az együttes jobbátlövője, Klujber Katrin bekerült az Európa-bajnokság álomcsapatába.

Elkezdődött a foci vb

A legtöbb magyar szurkoló Németország vagy Brazília győzelmére számít a katari labdarúgó-világbajnokságon, a legjobb játékos szerintük Lionel Messi vagy Kylian Mbappé lesz. A vb vasárnap a Katar–Ecuador mérkőzéssel kezdődött, az ecuadori válogatott 2–0-ra legyőzte a házigazda katari csapatot. A találkozót az elkövetkezendő négy hétben további 63 összecsapás követi. A trófeát december 18-án emelhetik magasba a győztes válogatott játékosai.

2014 – harmadik hely

A Kosaras ünnep fürdőnadrágban című írásunkban (Soproni Téma, 2022. november 16.) tévesen írtuk, hogy a soproni férfi kosárlabdaklub történetének legjobb bajnoki eredménye az 1994-es bajnoki negyedik hely, ugyanis az SKC a 2013–14-es szezonban bronzérmes lett. A hibáért elnézést kérünk!

Sztárok itt és ott

Buli van! – zenei ajánló: Wasabi Case – November 25., péntek 21 óra, Búgócsiga

A soproni Wasabi Case lép fel november 25-én 21 órától a Búgócsigában. – Izgalommal várjuk az estet. A koncert két részből áll. Az első felvonásban tizenkét dalt játszunk, majd vendégekkel kiegészülve, egy kis örömzene keretében három dzsessz-sztenderddel folytatódik az este. Bízunk benne, hogy sokan eljönnek, és megnézik a mi kis „csodabogár” zenekarunkat, hisz manapság fúziós instrumentális zenét kevesen játszanak – mesélték a tagok. A Wasabi Case egy viszonylag új formáció, amely már bemutatkozott városi rendezvényeken, jövőre pedig új dalok felvételét tervezi.







    


Kapcsolódó cikkek

Tájékoztatás a vásárlók érdekében

2024. 03. 06.

Pénteken kezdődött a csökkentett kiszerelésekre vonatkozó, kötelező tájékoztatás a boltokban – hívta fel a figyelmet a Nemzetgazdasági Minisztérium (N...