Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Röviden

Röviden

| Városi hírek

Hírek

Városi hírek

Hivatásuk a törődés

A szociális szféra dolgozóinak nyújtottak át elismeréseket múlt héten a Balfi úti Idősek Otthonában. A szociális munka napja alkalmából rendezett programon köszöntőt mondott dr. Farkas Ciprián. A polgármester hangsúlyozta: a nehéz időkben is óriási terhet cipelnek a vállukon a szociális munkások, hiszen segítenek azoknak, akik gyámolításra és támogatásra szorulnak.

Az idei kitüntetettek: Bors Adrienn, Pálfi Józsefné, Vámosné Horváth Aranka (Szent Benedek Idősek Háza), Taschnerné Szabadvári Helga (polgármesteri hivatal), Kusicsné Surányi Szabina, Hegedüs Kinga, Máthé Tamás (Sopron Egyesített Bölcsődéi), Kovács Erzsébet, Deák Erzsébet, Horváth Andrea (Nyugdíjas Pedagógus Otthon), Kovácsné Éder Judit, Fityó Orsolya (Fabricius Endre Evangélikus Szeretetotthon), Bedekovics Józsefné, Katonáné Kovács Ágnes, Holpár Gabriella (Sopron és Környéke Család és Gyermekjóléti Ellátás Intézete), Varga Márta, Csernyák-Sós Dorottya, Szolnok Patrícia, Benő Krisztina Noémi (Soproni Szociális Intézmény). A díjakat dr. Farkas Ciprián és Péli Nikoletta, a SOSZI vezetője adta át. A városi elismerések után Bodáné Gyürü Vanda, a Magyar Ápolási Egyesület megyei vezetője a szervezet díszoklevelét és ezüst kitűzőjét nyújtotta át Nagy Andreának és Major Zsoltnénak. 

Ápolók elismerése

A Magyar Tudományos Akadémia kitüntetésében részesült a Soproni Gyógyközpont két vezető ápolója, Kalmárné Köő Julianna és Lengyel Katalin – írta honlapján a Soproni Gyógyközpont.

Az MTA azokat az egészségügyi szakdolgozókat díjazta, akik a pandémia kezdete óta részt vettek a Covid-ellátásban, az oltási kampány szervezésében, és segítették kollégáik szakmai fejlődését. Az elismerések odaítélésekor fontos kritérium volt a munkahelyi közösségben végzett szakmai munka és a példaértékű emberi magatartás is.

Fertőd: ünnepi nyitvatartás

December 17-ig változatos programokat kínál a fertődi Esterházy-kastély, ezt követően viszont 2023. január 9-ig zárva lesznek a kiállítóterek. Nyitás: január 10-én a téli rend szerint.

Harmincéves a Perkovátz-ház

A Perkovátz-ház újranyitásának 30. évfordulója alkalmából tartottak jubileumi ünnepséget az épület Daruka-termében vasárnap. A rendezvényen dr. Farkas Ciprián polgármester és ­Horváth Vilmos, a Soproni Kereskedelmi és Iparkamara elnöke köszöntötte a Perkovátz-Ház vendégeit, beszédet mondott a házigazda, Perkovátz Tamás (felvételünkön). Az eseményen bemutatták a ­Perkovátz Tamás édesapja és barátai által kitalált, most palackozott MOPSI nevű koktéllikőrt. Dr. ifj. Sarkady Sándor pedig a baráti kör kiadásában megjelenő A Rittmeister család című könyvet ismertette a vendégekkel.

A vendéglő történetéről múlt heti lapunkban számoltunk be részletesen (Az otthonos vendéglőért, Soproni Téma, 2022. november 30.). Fotó: Filep István


Önzetlen hősök ünnepe

A véradók napja alkalmából köszöntötte a rendszeres véradókat a Magyar Vöröskereszt Sopron Területi Szervezete múlt pénteken a Corvinus étteremben.

Az ünnepségen 29 véradónak nyújtották át a 25-szörös segítésért járó emlékérmet, 13-an pedig az 50-szeres véradóknak járó érmet kapták meg. Köszönetet mondtak Licskai Györgynek és Kőhidi Péternek, akik több mint 140 alkalommal adtak már vért.

A város nevében dr. Farkas Ciprián, Sopron polgármestere méltatta a véradókat. A rendezvényen részt vett Kun Szilvia, a Győr–Moson–Sopron Megyei Vöröskereszt igazgatója, dr. Tóth Zsuzsanna, a megyei Vöröskereszt elnöke, dr. Molnár Katalin, a Országos Vérellátó Szolgálat Győri régióigazgató főorvosa, valamint dr. Őrs Judit, a Soproni Területi Vérellátó Intézet vezető főorvosa.

Dr. Őrs Judit a közelmúltban vette át országos elismerését a Vöröskereszt budapesti rendezvényén.

Zöld Sopron

Az erdőgazdálkodás jelentőségéről

A Soproni Egyetem Erdészeti Tudományos Intézetének főigazgatója volt a Kék Bolygó podcast vendége.

Az erdőgazdálkodás hosszú távú jelentőségéről, egy szaporítóanyag-központ létrehozásáról és az agrárerdészetről beszélgetett Áder János volt köztársasági elnök Borovics Attilával. A podcastban arról is szól a soproni szakember, hogy az utolsó jégkorszak utáni intenzív felmelegedéshez képest jelenleg százszor intenzívebb hatásnak vannak kitéve a fák. A Soproni Egyetemen speciális módszerekkel vizsgálják, milyen növényeket érdemes telepíteni ahhoz, hogy akár a következő száz év klímáját is kibírják.

Áder János a videóban felhívta a figyelmet, hogy a magyarországi erdők szénmegkötő képessége akkora, mint amennyi káros anyagot egyetlen szénerőmű kibocsát.

A podcast már megtekinthető a legnépszerűbb videomegosztó oldalon is.

Kultúra, művészetek

SopronFest 2023

– Jövőre sem marad fesztivál nélkül Sopron – jelentette be Facebook-oldalán dr. Farkas Ciprián. Mint a polgármester fogalmazott: a helyi turizmus és vendéglátás szempontjából is fontos, hogy legyen egy olyan esemény a város életében, ami vonzó a fiatalok számára is.

A SopronFest 2023. április utolsó hetében a teljes várost élettel tölti meg: színházi, zenés, irodalmi, képzőművészeti, filmes és gasztronómiai programok, túrák váltják egymást sok-sok helyszínen. A fő eseményre április 28–30-án várják a soproniakat és a turistákat. A tervek szerint három napon át egy minden igényt kielégítő koncertkínálatnak ad otthont a Lövérek.

Prima díjas Horváth Kornél

Átvette Prima díját Horváth Kornél, soproni kötődésű ütőhangszeres előadóművész, a SopronDrum fesztivál alapítója. A művész Prima Primissima jelöléséről korábban lapunkban is beszámoltunk (Horváth Kornél Primissima-jelölt, Soproni Téma, 2022. október 12.). Végül a magyar zeneművészet kategóriában Keller András hegedűművész, karmester nyerte el a Prima Primissima díjat.

Sport

SC Sopron évzáró

– Kiemelt célunk a minőségi soproni labdarúgás újbóli megteremtése mind utánpótlás, mind felnőtt szinten – hangsúlyozta a Caola SC Sopron felnőtt férfi labdarúgócsapatának évzáró rendezvényén Csiszár Szabolcs alpolgármester. A múlt pénteki eseményen elhangzott: felemás év volt a 2022-es, hiszen a csapat tavasszal kiesett az NB III-ból, viszont kialakult egy új tulajdonosi szerkezet, amely a fejlődést tűzte ki célul.

– A csapat alázattal dolgozott tovább, aminek meg is lett az eredménye. Jelenleg a megyei első osztály tabelláján a harmadik helyen állunk – mondta Holpár Péter klubigazgató.

Ezüstös kardozók

A második helyen végzett az 50–59 évesek kategóriában a veterán országos kardbajnokságon Bolodár Zoltán. A Soproni Líceumi Vívóegylet edzője a 14 fős mezőnyben szerezte meg az ezüstérmet.

Nemcsak egyéniben hozott sikert a budapesti megmérettetés – a veterán férfi kardcsapatok versenyében szintén a soproni sportolók nyakába került az ezüstérem. A Bolodár Zoltán, Nagy András, Takácsy László összeállítású csapat állhatott fel a dobogó második fokára.

Soproni fiatalok

Ünnepi gyermekrajzok

Rekordszámú, több mint 430 alkotás érkezett be az idei soproni adventi rajzpályázatra. A szervezők ezúttal is kisorsolták, hogy melyik 24 pályázó alkotása kerül be a Liszt-központnál lévő adventi kalendáriumba. A szerencsés pályázók: Fajka Olívia Mercédesz, Makai Máté, Csapó Jázmin, Farkas Blanka, Molnár Rozi, Prorok Patrik, Bodnár Luca, Horváth Márton Ákos, Varga Mátyás, Papellas Timothy, Egresits Péter, Stréhn Bence, Schmidt Vanda, Rákóczy Rozália, Kádár Lőrinc, Pintér Kamilla, Benedek Helga, Salfer Bálint, Varga-Berke Soma, Nyírő Hanna, Orbán Márk, Lengyel Viola, Berki Boldizsár, Csepeli Mária.

Újdonság, hogy ezúttal azt is kisorsolták, hogy melyik gyermek rajza díszítse a város képeslapját. Itt Medgyesi Zalánnak kedvezett Fortuna.

A Soproni Advent Facebook-oldalán valamennyi beérkezett pályaművet (ABC-sorrendben) közzéteszik.

Sztárok itt és ott

Buli van! – zenei ajánló: Rockest: XII. Hűség Napja, december 9., péntek, Hangár Music Garden 

A pandémia miatti kihagyások után idén újra lesz rockest a Hangár Music Gardenben. Az eseményen fellép a Hungarica, a Dalriada, az RPG és egy új formáció, a Szergya Akusztik is. A szervezők ezzel a programmal az 1921-es soproni népszavazásra emlékeznek.


  



Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.