Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Röviden

Röviden

| Városi hírek

Hírek

Városi hírek

Prizmák az átkelőknél

– Biztonságosabbá tesszük a soproni gyalogátkelőhelyeket – írta Facebook-oldalán dr. Farkas Ciprián. Mint a polgármester bejegyzéséből kiderült, a rendőrség javaslatai alapján tíz gyalogátkelőhelyen (Lackner Kristóf utca – Patak utca, Balfi út – Árvaház köz, Juharfa út – Révai Miklós utca, Táncsics Mihály utca – Wesselényi utca, Ady Endre – Ibolya út, Lövér körút – uszoda, Béke út – Bajcsy-Zsilinszky utca, Fapiac utca – Magyar utca, Magyar utca – Pócsi utca, Híd utca – Pócsi utca) telepítenek világító prizmákat, amelyek még nagyobb figyelmet irányítanak a gyalogosokra.

A cserjéket gyérítik

A Fertő–Hanság Nemzeti Park szakértői irányítása mellett a Soproni Horgász Egyesület a Nagytómalom területén a tájidegen, invazív cserjéket gyéríti, továbbá hulladékot gyűjt a vegetációs időszak (február–március) alatt.

Az áldozatokra emlékeznek

A kommunizmus áldozatai előtt tisztelegnek Sopronban – február 24-én, pénteken 10 órától az új Szent Mihály-temetőben, Szántó Róbert főhadnagy sírjánál tartanak megemlékezést. Beszédet mond dr. Farkas Ciprián polgármester.

Kormányinfó: a recesszió idén elkerülhető

Háromnapos stratégiai kormányülést tartott múlt héten a kormány a sopronbánfalvi kolostorban. A kihelyezett ülés után a csütörtöki kormányinfón ismertette az egyeztetés fő témáit Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő és Gulyás Gergely. A Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta: a recesszió idén elkerülhető, reális, hogy a magyar gazdaság 1,5 százalékos bővülést érjen el. A hosszú távú növekedéshez elengedhetetlen az ipari és mezőgazdasági fejlesztések folytatása, ehhez pedig nagyon fontos, hogy legyen elegendő energia.

A kormány szerdai ülésének végén Varga Judit, Lantos Csaba, Lázár János, Varga Mihály, Nagy István, Szijjártó Péter és Navracsics Tibor miniszter bejelentette, hogy február 15-től nem folytatja tevékenységét az egyetemi vagyonkezelő alapítványok kuratóriumaiban.

Az orosz–ukrán háborúval kapcsolatban Gulyás Gergely kijelentette: Magyarország továbbra is békepárti, és a jövőben is az marad. Humanitárius segítséget nyújt, és menekülteket fogad be, de fegyvereket ezután sem küld. A szankciókat, különösen az energetikai intézkedéseket a kormány nem támogatta, mert azzal „nem Oroszországot büntettük, hanem elsősorban saját magunkat”.

Sport

Kosarasok az Eb-n

A magyar női kosárlabda-válogatott 74–58-ra legyőzte Romániát vasárnap Miskolcon, az Európa-bajnoki selejtezősorozat hatodik, utolsó fordulójában, ezzel kijutott a júniusi Eb-re.

Székely Norbert szövetségi kapitány együtteséből az alapemberek közül ezúttal is hiányzott izomsérülés miatt a Belgiumban légióskodó Lelik Réka, valamint a tavalyi térdműtéte után még nem hadra fogható Határ Bernadett. A Sopron Basket játékosai közül Varga Alíz szerepelt a nemzeti csapatban, ő Izland ellen 12 perc alatt 4 pontot, Románia ellen 19 perc alatt 11 pontot szerzett.

A magyarok négy győzelemmel és két vereséggel zárták szereplésüket a C csoport második helyén, és a többi eredmény kedvező alakulása miatt eldőlt, hogy utazhatnak a szlovén–izraeli közös rendezésű Eb-re.

A kontinenstornát június 15. és 25. között rendezik meg, az ukrajnai háború miatt kizárt Oroszország és Fehéroroszország nem vehetett részt a selejtezőben.

A magyarok legutóbb, 2021-ben nem jutottak ki a kontinenstornára, előzőleg pedig hetedikek lettek 2019-ben Szerbiában.

Ezüstérmes a női váltó

A magyar női váltó bravúros teljesítménnyel ezüstérmet nyert vasárnap a rövidpályás gyorskorcsolyázók dordrechti világkupaversenyén. A Bácskai Sára Luca, Jászapáti Petra, Kónya Zsófia, ­Somodi Maja összeállítású csapat a kanadai válogatott után ért célba, ezzel megismételte minden idők legjobb magyar eredményét ebben a számban.

Soproni fiatalok

Megyei németverseny

Győr–Moson–Sopron vármegye 13 német nemzetiségi oktatást folytató általános iskolájából érkeztek tanulók a megyei német vers- és prózamondó versenyre. A megmérettetésnek idén is a Soproni Német Nemzetiségi Általános Iskola adott otthont. A közel 90 diák 5 kategóriában mérte össze tudását, a zsűri könyvvel és oklevéllel díjazta a legkiválóbb előadókat. Kategóriánként 4 versenyző továbbjutott a területi versenyre, melyet április 14-én rendeznek Mosonmagyaróváron. A Soproni Német Nemzetiségi Általános Iskolából 19 tanuló vett részt a megyei fordulón, közülük 12-en továbbjutottak, öten pedig különdíjat kaptak.

A legjobb technikumok

A 2023-as technikumi rangsorban a 13. helyre került a Soproni Szakképzési Centrum Fáy András Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági technikuma, a Roth-technikum az 54. lett. A top 100-as lista a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal adatai alapján, a tanulók teljesítményének, az oktatói létszámnak és a digitális felszereltségének figyelembevételével készült.

Sztárok itt és ott

Buli van! – zenei ajánló: Ripoff Raskolnikov

Február 18., szombat 19 óra, Búgócsiga

Ripoff Raskolnikov, az európai blues színtér egyik legkülönlegesebb figurája lép színpadra február 18-án, szombaton a Búgócsigában. Ripoff Raskolnikov 18 éves korában nekivágott a világnak, utcazenészként járta az európai országokat. Kezdetben az európai népzenék foglalkoztatták, majd dalszerzői munkájában fokozatosan egyre nagyobb szerepet kapott az amerikai folklórban gyökerező dalszerzői attitűd, ami Bob Dylan vagy akár Tom Waits zenéjét is meghatározza.







Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.