Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Séta az autistákkal,  az autistákért…
Kék séta a Liszt-központtól. Fotó: Filep István

Séta az autistákkal, az autistákért…

| Madarász Réka | Városi hírek

Április 2., az autizmus világnapja hagyományosan arról a több tízmillió emberről és családtagjaikról szól, akik ezzel a spektrumzavarral kénytelenek élni. A soproni Autitok Egyesület idén a megszokott kék séta mellett több érdekes programmal is készült.

Hogy milyen is az élet egy autistával? Röviden: nem egyszerű, de mégis van benne sok-sok szép pillanat.

– A fiamnál, Tominál már a gyerekkorában diagnosztizálták az autizmust középsúlyos értelmi fogyatékossággal, ami az egész fejlődését végigkísérte – mesélte Szántó Anett. – Fejlesztő óvodába járt, majd a Soproni Kozmutza Flóra EGYMI-ben Halmai Attiláné Marica lett az osztályfőnöke, aki felkarolta az autizmussal élők ügyét.

Tomi most már húszéves, egyelőre járhat még iskolába, de mi lesz vele, ha kikerül az intézményből? Hova tovább?

Tominak nincsen semmilyen testi fogyatékossága, de 24 órás ellátásra szorul, mivel a mindennapi tevékenységeket segítség nélkül nem tudja elvégezni. Szeret tévét nézni, autózni, sétálni egyedül is elmegy. Persze nyomkövetővel.

– A pandémia időszakában, amikor zárva volt az iskola, Tomi állapota nagyon rosszra fordult – folytatta az édesanya. – Hiányzott az életéből a megszokott rendszer, amit hihetetlenül nehezen viselt. Volt, hogy elszökött reggel és este a rendőrség hozta haza. Hiszek Istenben, és mindennap belé kapaszkodom, így tudjuk túlélni a nehéz napokat. Szerencsére anyukám is nagyon sokat segít.

Anett most azon fáradozik, hogy amíg még viszonylag rugalmas, találjon a fiának egy helyet, ahol emberhez méltó körülmények között le tudja élni az életét. Nem könnyű a feladat, mert az autista otthonokban többnyire telt ház van, állapotának súlyossága miatt pedig Tomit a legtöbb helyen még a várólistára sem veszik fel. Ő azonban bízik az égi segítségben.

Ha valaki szeretne a Ragyogj kéken! programsorozathoz csatlakozni, szombaton még részt vehet a Soproni Vándorok Túraegylet által szervezett „Elfogadás túrán”, ami 9 órakor indul a Hotel Lövérnél található buszmegállótól.

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.