Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Túl a kritikus időszakon
– A takarékossági intézkedéseknek és a felelős gazdálkodásnak köszönhetően a legkritikusabb hónapokban is sikerrel vettük az akadályokat – nyilatkozta lapunknak dr. Farkas Ciprián. Fotó: Filep István

Dr. Farkas Ciprián: Köszönet a soproniak együttműködéséért

Túl a kritikus időszakon

| Horváth Ferenc | Városi hírek

– A háború és az energiaválság ugyan még nem ért véget, de visszakapcsoljuk a közvilágítást, sűrítjük a buszjáratokat, és marad a GYIK – nyilatkozta a Soproni Témának dr. Farkas Ciprián polgármester.

– Polgármester úr, nehéz hónapokon vagyunk túl, mi tette lehetővé az újraindítási programot?

– A múlt év őszén mindannyiunk számára nehéz, de felelős döntést hoztunk a közvilágítás mérséklésével, a buszjáratok ritkításával vagy éppen a könyvtár, a múzeum és a Gyermek és Ifjúsági Központ (GYIK) nyitvatartásának szüneteltetésével. Erre a lépésre azért kényszerültünk, mert az orosz–ukrán háború és a brüsszeli szankciók miatt az energiaárak közel a tízszeresére emelkedtek. Amennyiben akkor nem lépünk, akkor veszélybe került volna a város működése. Egyes baloldali vezetésű városokkal szemben mi nem az adóemeléseket és a megszorításokat, hanem a takarékosságot választottuk. A soproniak megértették és elfogadták ezeket az intézkedéseket, hiszen tisztában voltak azzal, hogy a válság oka nemcsak városunkon, de Magyarországon is túlmutat. A bajt nem mi okoztuk, de mégis nekünk kellett azt megoldanunk.

– Most mi változott?

– A takarékossági intézkedéseknek és a felelős gazdálkodásnak köszönhetően a legkritikusabb hónapokban is sikerrel vettük az akadályokat, nem borult fel a város költségvetése. Helyreállt a költségvetés egyensúlya, ami lehetővé tette az újraindítási programot, amelynek részeként visszakapcsoljuk a közvilágítást, ismét sűrűbben járnak majd a buszok. A GYIK pedig újra kulturális és közösségi programoknak adhat otthont, a város tulajdonában. Köszönet illeti a soproni családokat, mert ez a közös munkánk, a közös erőfeszítésünk eredménye!

– Tehát lekerült a napirendről az intézmény értékesítése?

– A nehéz gazdasági környezet miatt felmerült, hogy nem az önkormányzati vagyon részeként hasznosítjuk az épületet a jövőben, de a takarékossági intézkedéseknek köszönhetően sikerült megtartanunk a város közösségei számára. A könyvtár és a múzeumok megszokott működési rendjét már a fűtési szezon végével visszaállítottuk.

– Mikor lépnek életbe az intézkedések?

– A közgyűlés múlt csütörtökön megszavazta az újraindítási programot, így az lépésről lépesre megvalósul a közműszolgáltató és a Volánbusz Zrt. bevonásával.

– Akkor most már fellélegezhetünk?

– Egy kicsit igen, de azért ne feledjük, hogy az európai szintű válságnak még nincs vége! Ezért tartom felelőtlenségnek, hogy a baloldali pártok háború- és szankciópárti álláspontot képviselnek helyi szinten is. Ez pontosan annak a politikának a támogatása, ami a válságot eredményezte. Mi ezzel szemben azért dolgozunk, hogy a város élhesse a megszokott életét. A városvezetés a takarékossági intézkedések bevezetésének első gondolatától azon volt, hogy amint lehetséges, visszaállítsuk az eredeti rendet. Erre, felelősséggel, most nyílt lehetőségünk.

– A múlt heti közgyűlésen a képviselők arról is döntöttek, hogy létrehozzák a Városmarketing Kft.-t, amely a jövőben kiadja a Soproni Témát, és működteti a Sopronmédiát, valamint az eddig a Pro Kultúrán belül dolgozó, úgynevezett rendezvénycsoportot. Miért volt erre szükség?

– A Pro Kultúra Sopron legnagyobb kulturális intézménye, alapvetően két nagy területtel foglalkozik: a közművelődéssel és a színházzal. Szerettünk volna egy tisztább profilú intézményt létrehozni. Ezért a Soproni Témát és a rendezvényszervezést – ez alatt olyan városi nagyrendezvényekre gondolok, mint például a szüreti napok, a Soproni Piknik vagy az adventi vásár – kivettük feladataik közül. S ha már így tettünk, akkor logikus volt egy olyan cég létrehozása, amely összefogja a helyi médiát, amelynek munkája egyébként szorosan összefügg a városmarketinggel és a turizmussal. Ez a gyakorlatban nem jár érdemi vagy tartalmi változással. Szeretnék mindenkit megnyugtatni: a város továbbra is biztosítja a feltételeket a Soproni Téma és a televízió magas szintű működéséhez az eddigi megszokott megjelenések szerint.

Tekintse meg videóajánlónkat és kvízünket is!

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.