Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Vásároljunk hazai terméket!
Gazdag a kínálat a soproni henteseknél – az általunk megkérdezett szakemberek szerint a hazai húsok, illetve húskészítmények jó minőségűek Fotó: Filep István

Vásároljunk hazai terméket!

| P. Horváth László | Városi hírek

A tejtermékek után jövő januártól a húsokra és húskészítményekre is meg lehet szerezni a kiváló minőségű élelmiszer védjegyet.

Az Agrárminisztérium szervezésében országos felvilágosító kampány is indult a védjegy megismertetése érdekében. A cél az, hogy felhívják a vásárlók figyelmét: ha a hazai terméket választják, akkor a magyar gazdákat, termelőket segítik. A védjegy egyedülálló, mert mögötte valóban ott a hatósági garancia, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakértelme. 

A rendszer kétszintű: alap- és aranyfokozata van. Az alapfokozatra bárki pályázhat, aki élelmiszert állít elő, vagy saját márkás terméket forgalmaz. Az aranyfokozatra csak azzal a termékkel lehet pályázni, amely a Nébih által koordinált, összehasonlító termékteszten, az úgynevezett Termékmustrán a legjobbak között szerepel. A védjegyek a termelők, az előállítók, a feldolgozók, a forgalmazók és a vásárlók számára egyaránt garantálják a kiváló minőséget. A minősítést elsőként a tejtermékek esetében lehetett megszerezni, de jövő év januárjában a kört kiterjesztik a húsokra, illetve húskészítményekre is.

A lapunk által megkérdezett hentesüzlet vezetője, Pázmándi Attila jónak tartja a kezdeményezést.

– A hazai húsok, illetve húskészítmények jó minőségűek. Az élő állatokat, valamint a levágás után az elárusító pultra kerülő húsokat folyamatosan ellenőrzik a szakemberek – tette hozzá Pázmándi Attila. – Karácsony tájékán különösen fontos ez a téma. Ilyenkor az emberek olyan termékeket is megvásárolnak, amelyeket korábban nem biztos. Keresett a lazac, a liba- és kacsamáj, a hátszín, a szűzpecsenye, a fácán, a gyöngytyúk.

Kapcsolódó cikkek

Tájékoztatás a vásárlók érdekében

2024. 03. 06.

Pénteken kezdődött a csökkentett kiszerelésekre vonatkozó, kötelező tájékoztatás a boltokban – hívta fel a figyelmet a Nemzetgazdasági Minisztérium (N...