Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Az illatos rozmaring
A rozmaringleveleket forró napsütésben szedjük le – használhatjuk őket frissen vagy szárítva. Fotó: Illusztráció

Március és május között ültessük el a fűszernövényt!

Az illatos rozmaring

| Madarász Réka | Zöld Sopron

Egyik legnépszerűbb fűszernövényünk, a varázslatos illatú rozmaring gyógyító hatásairól már a középkorban is megemlékeztek. A néphagyomány a szerelem növényének tartja, ami növeli a vitalitást.

A rozmaringban körülbelül százféle anyagot tudtak azonosítani, de ennél jóval többet tartalmaz. Többek között C- és B-vitaminokat, bórt, cinket, foszfort, káliumot, kalciumot, magnéziumot, mangánt, nátriumot, rezet, vasat. Antioxidáns hatása még az E-vitaminénál is erősebb. Amellett, hogy jó szolgálatot tehet a jelenlegi megfázásos időszakban, hatékonyan alkalmazható számos más probléma esetében is.

A rozmaring dugványról vagy magvakkal szaporítható. Ha a magvakat el akarjuk vetni, előbb áztassuk vízbe őket néhány órára! – Ahhoz, hogy felgyorsítsuk a csírázási folyamatot, a legjobb, ha bent ültetjük el a magokat 6–8 héttel a fagy beállta előtt – tudtuk meg Hajdú Veronika gyógynövénytermesztőtől. – Szórjuk szét könnyedén a magvakat egy jó vízelvezetésű virágtartóba, kedvező közegbe, öntözzük meg őket, és tartsuk száraz, hűvös helyen! Miután kihajtanak, tegyük őket napos helyre, de ne azonnal, hanem fokozatosan szoktassuk a növényeket a teljes vagy részleges napfényhez!

Ha dugvánnyal szaporítjuk a növényt, akkor vegyünk egy egyéves, egészséges szárat, mártsuk gyökereztető hormonba, majd ültessük cserépbe! Amikor a gyökérzet kifejlődik, átültethetjük a végleges helyére. Mivel nem bírja a vízzel telített talajt és a túlzott árnyékot, a napos, félárnyékos hely az ideális számára, ahol még a szárazságot is jól tűri. Némi gondozással a téli fagyot is túléli.

– Mielőtt elültetnénk a rozmaringot, jól válasszuk ki a helyet számára, ugyanis ez a növény nem szereti, ha megzavarják a gyökerét, és átültetik – folytatta a szakember. – Az ültetés megfelelő időpontja március és május között van. A talaj legyen homok vagy perlit, agyagos föld és szerves komposzt keveréke. A rozmaringot csak akkor kell megöntözni, amikor a földje teljesen kiszárad. Hogy sűrűbb, bokrosabb legyen, csipkedjünk le belőle, virágzás után pedig távolítsuk el az elhalt virágfejeket! Ez a növény meglehetősen ellenálló a kártevőkkel szemben, kivéve a penészt, de ezt könnyen megelőzhetjük, ha vigyázunk, hogy a levelek ne legyenek túl gyakran nedvesek, és ha jó szellőzést biztosítunk neki.

A rozmaringleveleket forró napsütésben szedjük le! Használjuk őket frissen vagy szárítva, tároljuk fertőtlenített edényben! Megtisztítva és műanyag zacskóba téve le is fagyaszthatjuk.

Kapcsolódó cikkek

Sopron város kékfrankosa

Sopron város kékfrankosa

2024. 05. 01. | Szilágyi Andrea

Iváncsics Zoltánt nem kell bemutatni városunk lakóinak – borászatáról mindenki hallott már, aki kiváló, zamatos, soproni bort keresett. A termelő a sz...