Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Arcok fekete-fehérben
G. Nagy Béla több mint tízezer fotót készített Sopronról. Fotó: Pluzsik Tamás

G. Nagy Béla szenvedélye az utca, témája az ember volt

Arcok fekete-fehérben

| Pluzsik Tamás | Kultúra

G. Nagy Béla fotóiból nyílt kiállítás a Macskakő Gyermekmúzeumban: a fekete-fehér képek az egykori Sopront és a soproniakat varázsolják napjainkba.

G. Nagy Béla idén lenne 80 éves, és immáron 37 éve nincs közöttünk. Tragikusan fiatalon ment el, és mégis egy komoly életművet hagyott hátra. Ez az életmű több mint tízezer (!) fotó Sopronról, a soproniakról. Bár a ki­­ál­lí­tásmegnyitón elhangzott, hogy a „fotóművész G. Nagy Béla”, ő soha nem tartotta magát művésznek, és mi sem tartottuk őt annak: a barátainak csak egyszerűen „Shang” volt, akihez be lehetett menni a Széchenyi téren lévő dekorműhelybe, ahol még ott volt Szabó Ali, Blattner Andris, néha Sulyok Gabi, Kutas Laci – szóval jó társaság volt az úgy együtt. Béla fényképezett, ott is, az utcán is, és mint a hátrahagyott életművéből kiderült: mindenütt.

– Eleinte a családot fényképezte, elsősorban minket a bá­­tyámmal, aztán mindenkit, pon­­­­tosabban kereste a „sopro­ni arcokat, a nagy figurákat” – tudtuk meg a fiától, G. Nagy Lászlótól, aki már-már az utolsó pillanatban a szenespincéből előbányászta a negatívokat és élettársával, Kővári Annával elkezdte a le­­letmentést. Kockáról kockára beszkennelték a még megmenthető fekete-fehér negatívokat, hogy ismét életre keljen a hatvanas, hetvenes évek Sopronja: Sanyi bácsi, a könyvárus, Mühl Ali, „Petőfi” az egykori Deákból, Pintér Jenő, alias Popeye, Bausz atya a Szent György-templom előtt, no és persze az egykori helyszínek: a gö­­dörjátszótér a mászókával, a rejteklépcső a Bün­­ker közben, az Omnia a Le­­nin körúton, a Csemege ABC Stark úrral, és azokkal a lányokkal, akiknél 3,50-ért vettük a kó­­kuszroládot, és főzték azt az illatos kávét…

Önarckép. Fotó: G. Nagy Béla

A fotók fekete-fehérek, de én, és gyanítom, még sokan má­­sok mindezt színesben látjuk… Köszönjük Neked, Béla, köszönjük neked Shang!

A G. Nagy Béla fotóiból rendezett tárlat a Macskakő Gyermekmúzeumban (Sopron, Szent György utca 12.) tekinthető meg június 16-ig, hétfő kivételével minden nap 10–18 óra között.

G. Nagy Béla 1937. május 23-án született Debrecenben

A Berzsenyi-gimnáziumban érettségizett, majd az ELTE vegyészmérnöki karán tanult, de az egyetemi tanulmányait végül nem fejezte be. 1962-ben idegenvezetői végzettséget szerzett német és orosz nyelven. 1963-tól Szabó Alajos grafikus művésznek lett a munkatársa, aki nagyon nagy hatással volt rá. Fényképeit a 60-as évek második felétől 1976-ig készítette. Ekkor felhagyott a fényképezéssel és hosszú betegséget követően 1989 decemberében elhunyt.

Kapcsolódó cikkek

Reményt adó tárlat

Reményt adó tárlat

2024. 04. 24. | Madarász Réka

– Az itt látható alkotások reményt, hitet adnak – mondta dr. Simon István alpolgármester a tavaszi tárlat megnyitóján. A Soproni Képzőművészeti Társas...

Csókos asszony

Csókos asszony

2024. 04. 24.

Premier a Soproni Petőfi Színházban – szombaton nagy sikerrel mutatták be a Csókos asszony című, kétfelvonásos operettet.