Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Egymásnak rendelt élet
Sarangné Horváth Judit és Sarang István 1982 nagyszombatján házasodott össze. Fotó: Pluzsik Tamás

Együtt évtizedeken át – soproni házaspárok mesélnek

Egymásnak rendelt élet

| Pluzsik Tamás | Tallózó

Bizonyára sokan álmodoznak az egész életen át tartó szerelemről, és vannak olyan szerencsések, akiknek ez meg is adatott. Sorozatunkban olyan soproni házaspárokkal beszélgetünk, akik talán tudják a hosszú és boldog házasság titkát. Legalábbis az életük példa lehet erre.

– Nem egy hétköznapi eset a mi megismerkedésünk – kezdte Sarang István. – A Volánnál dolgoztam vezénylőtisztként, és egy gépkocsivezetőt kellett vidékről berendelnem telefonon. Mondanom sem kell, hogy abban az időben nemhogy mobiltelefon nem volt még, hanem a vezetékes is postai kezelőkön keresztül működött.

– Én ekkor Undon helyettesítettem egy kollégát. Az egyik helyi előfizetőnknek elromlott a televíziója, és a soproni Gelka üzletét kellett volna kapcsolnom, de a mi vonalaink is összekeveredtek, így a Gelka helyett István hangját hallottam – folytatta Sarangné Horváth Judit.

Ha már így hozta a sors, a két fiatal jól elbeszélgetett. A következő társalgásokat már nem a véletlen hozta össze...

– Judit váratlanul betoppant hozzám a buszpályaudvaron lévő irodámba, így a kedves hanghoz immár egy csinos, fiatal lány arcát és megnyerő egyéniségét is társítani tudtam – mondta István.

Mindez 1980 szeptemberében történt, ettől kezdve egy párt alkotott Judit és István. Nagy sétákat tettek a Lövérekben, és a következő év őszére kitűzték az eljegyzést, sőt decemberre már az esküvőt is.

– A boldogságunkat beárnyékolta egy szomorú esemény, még pedig István édesapjának súlyos betegsége, majd halála, emiatt az esküvőt is 1982 nagyszombatjára halasztottuk. Nem volt nagy lakodalom, csak szűk, családi körben ünnepeltünk, majd a 25. házassági évfordulónkon megtartottuk az egyházi esküvőnket is, amikor a Szent Imre-templomban Turner Lajos atya fogta össze stólával a kezünket – fogalmazott Judit.

Jereván-lakótelepi első közös otthonukba 1983 márciusában megszületett Renáta lányuk, majd három évvel később Judittal lett teljes a Sarang család boldogsága.

– A sors kifürkészhetetlen, szeszélyes játéka hozott össze bennünket, de mintha ez rendeltetésszerű lett volna, hisz több mint négy évtizede őszinte szeretettel fogjuk egymás kezét – és valóban, nemcsak mondja, hanem fogja is Judit István kezét.

– Bennünket nemcsak egy téves kapcsolás, hanem az élet is egymásnak rendelt – zárta Sarang István. 

Sarangné Horváth Judit 1961-ben született Csornán. A Széchenyi István Gimnáziumban és postaforgalmi szakközépiskolában érettségizett, a Soproni Postaigazgatóságon, később a SZOT Igazgatóságon dolgozott könyvelőként, majd a gyerekeket nevelte.

Sarang István 1953-ban született Sopronban. A Berzsenyi-gimnáziumban érettségizett, majd egyetlen munkahelye a Kisalföld Volán volt, ahonnan 2016-ban ment nyugdíjba. Öt évtizede elhivatottan kalauzolja a Sopronba érkezőket, 2007-ben Az év idegenvezetője kitüntetésben részesült.

Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek

Soproni Téma kvízek

Soproni Téma kvízek

2023. 03. 13.

Ezen az oldalon próbálhatod ki aktuális kvízünket, alatta találod régebbi játékaink listáját.