Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Hatvanéves a Testvériség
A Testvériség Német Nemzetiségi Néptáncegyüttes már gőzerővel készül a november 25-i fellépésre. Fotó: Filep István

Csoltói József: Betáncoltuk magunkat az ország vérkeringésébe

Hatvanéves a Testvériség

| Szilágyi Andrea | Kultúra

Mesterségünk címere címmel ad ünnepi gálaműsort szombaton az idén 60. születésnapját ünneplő soproni Testvériség Német Nemzetiségi Néptáncegyüttes. A társaság az elmúlt években országos ismertségre tett szert.

Brieber István alapította. A csoport legfőbb célkitűzése, hogy a soproni és a Sopron környéki, német nemzetiségi falvak hagyományait összegyűjtse és továbbörökítse, így támogatva azok fennmaradását. – Törekszünk arra, hogy helyi hienc német nyelvjárásban őrizzük meg a népdalok szövegeit, és a Sopron környéki falvakban gyűjtött népviseletben, zenekísérettel táncoljunk a fellépéseinken – kezdte Csoltói József, a Testvériség művészeti vezetője. – Természetesen nemcsak bemutatjuk, hanem oktatjuk is a táncokat, és részt veszünk a környékbeli falvak hagyományainak ápolásában.

Közös ünnep

Az ünnepi gálaműsorban a táncegyüttes 60 tagján – a legfiatalabbaktól kezdve a felnőttekig – kívül a már nem aktív tagok is vállaltak szerepet. – A kerek évfordulós eseményünkhöz mindenki szeretne hozzátenni, mert mindannyiunknak fontos ünnep ez. Jubileumi előadásunk Sopron egyik legnagyobb német nemzetiségi néptáncos rendezvénye – folytatta az együttes vezetője. – Ötévente szervezünk hasonlóan nagy műsort, ahogy a korábbi években, idén is tematikus lesz az előadás.

Színpadon a mesterségtáncok

A szombati gála a mesterségtáncok köré épül. A műsor első felében a szőlősgazdák, a borászok és a vincellérek tiszteletére adják elő a bordalokból készült nagy sikerű táncokat, ezután következik a kádárok és szalmavágók tánca, de színpadra lépnek a gyerekcsoportok is. A második részben egy suszterszabó vándoréletét mutatják be – ezt a táncot korábban kiválóra minősítették.

Versenyző táncegyüttes

A Testvériség Német Nemzetiségi Néptáncegyüttes élete nemcsak a műsorok szervezéséről és az oktatásról szól. A folyamatos felkészülések mellett az együttesnek fontos, hogy tudja, az ország táncos csoportjai között hol foglal helyet. – Sokat járunk versenyekre is. Mondhatom, hogy a nyugat-magyarországi régióban egyedülállóan kiváló minősítésű táncegyüttes vagyunk a német nemzetiségi csoportok közül. Idén például az ország újév-köszöntő gálaműsorában is felléptünk. Betáncoltuk magunkat az ország vérkeringésébe – zárta Csoltói József.

Az ünnepi gálaműsor november 25-én 18 órakor kezdődik a GYIK Rendezvényházban, a programot bál követi. Támogatói jegyek a Cédrus könyvkereskedésben vásárolhatóak.

Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek