Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Válogatás a korabeli soproni sajtóból

| Kultúra

Tallózó.

1994

Soproni ingatlanár­körkép

A lakáskrízis tetőfokára ért? Meglehet, bár a helybéli vájtfülűek egyike rálicitál: fokozni mindent lehet, pláne Sopronban, az ország talán legdrágább ingatlanait felsorakoztató városában. Sopron önkormányzata évek óta nem építtet lakást, arról pedig nem kapni naprakész választ a testület illetékes hivatalától, hogy önerőből hányan építkeznek. A tavalyi év kimutatása szerint 1993-ban közel 350 lakás épült önerőből Sopronban, s hozzáértők szerint az idén sem lesz kevesebb. Akiknek nem sikerült a maguk erejéből lakáshoz jutni, otthont építeni, nem volt könnyű dolguk. A fiatal házasok 200 ezer forint körüli támogatást kapnak az önkormányzattól. Ennyiből természetesen nem lehet telket venni, csak esetleg a nyolcadik községben. A lakótelepen 3–3,5 millió forintot kérnek egy panellakásért. A kertvárosban a családi házak ára 5 milliótól 10 millióig változik. A Lövérekben egy újonnan épített, hatszobás, kétgarázsos luxusotthonért a 25 milliót is elkérik. Sopron frekventált helyén, a belváros határán épül egy minden igényt kielégítő, hatalmas épületegyüttes, amelyben a lakások mellett üzletek, garázsok, különböző szolgáltatóegységek is helyet kapnak. Itt a lakások négyzetmétere 70 ezer forint lesz. Sopronban egyre több vállalkozó fog bele lakásépítésbe, s így a növekvő kínálat remélhetőleg előbb-utóbb tisztességes árakhoz fog vezetni. (Magyar Nemzet)

1969

Szakszervezeti gyógyüdülő épül a Lövérekben

Különleges technikai feladat elé állítja a soproni építőket a Lövérekben létesítendő, 600 ágyas szakszervezeti gyógy­üdülő. Számtalan új megoldást javasoltak építéséhez a tervezők: Cserhalmy József és Hegyi György, a Győri Tervező Vállalat mérnökei. Megegyeztek a házgyári szakemberekkel, hogy az üdülő fürdőszobáit előre gyártott elemekből, készen emelik majd a helyükre a soproni építésvezetőség dolgozói. A budapesti Intercontinental Szállóéhoz hasonló módszerrel, monolit vasbeton teherhordó szerkezetekből, térzsalus megoldással készül az új üdülő Sopronban, az egykori lovarda helyén. A gyógyüdülő minden szobájához fürdő és mellékhelyiség is tartozik. A kétágyas szobákon kívül tizennégy lakosztály is lesz a déli oldalon, a lépcsős kiképzésű teraszokban végződő épületben. (Kisalföld)

1919

Eljegyzés

Ezúton is tudatik, hogy Thirring Jenő soproni vaskereskedő a napokban eljegyezte Karl Editkét, Karl György főintéző bájos és szépreményű leányát Cinfalváról. (Sopronvármegye)

Mi történik a gőzfürdővel?  

A soproni szürke nénék gőzfürdőjét a proletárdiktatúra alatt a megnövekedett igényekhez képest megnagyobbították. A fürdőkádak számát megszaporították és egyéb bővítéseket is végeztek. Most, hogy a fürdő újból a régi tulajdonosok kezébe került, kijelentették, hogy nincs szükségük a népjóléti bizottság által foganatosított bővítési felszerelésekre, és kívánják a fürdő régi állapotának helyreállítását. Ebbéli kívánságukkal a polgármesterhez is fordultak, aki gondoskodott arról, hogy a fürdőt, megfelelő leszereléssel, régi állapotába helyezzék vissza. (Sopronvármegye)

Összeállította: Pluzsik Tamás

Kapcsolódó cikkek