Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Virágzó irodalmi élet
Dr. Hegyi Ferenc, a Soproni Irodalmi Társaság és a Kulturális Egyesületek és Baráti Körök Szövetségének elnöke. Fotó: Németh Péter

A Soproni Füzetek fontosnak tartja a tehetséggondozást

Virágzó irodalmi élet

| Madarász Réka | Kultúra

Városunk irodalmi élete az utóbbi években sem lankadt. A ma is alkotó idősebb generáció mellett a pedagógusok és a művészetpártolók egyre nagyobb figyelmet szentelnek az utánpótlásnevelésnek.

A GYIK Rendezvényház áprilist a költészet hónapjának nyilvánította, így számos programot a versnek szentelt. A rendezvénysorozatba jól beleillett a Soproni Fiatalok Művészeti Kollégiumának irodalmi estje, melyet a társaság megalakulásának 55. évfordulója alkalmából tartottak. Az SFMK első nemzedékének tagjaként kezdte pályafutását dr. Hegyi Ferenc, aki jelenleg a Soproni Irodalmi Társaságnak és a Kulturális Egyesületek és Baráti Körök Szövetségének az elnöke.


– Sopron irodalmi élete szorosan összefonódik a Soproni Füzetek című kiadvánnyal – tudtuk meg a négy önálló kötettel rendelkező írótól. – Az idén negyvenéves irodalmi antológia nemcsak azért jelentős, mert közzéteszi a helyi és a Sopronból elszármazott írók–költők műveit, hanem azért is, mert éves körképet nyújt a város kulturális életéről.


 A Füzetek 1978-as alapításában, további működtetésében döntő szerep jutott Sarkady Sándor főszerkesztőnek, majd később nagy segítséget kapott ehhez szervezőként, kiadóként Bősze Balázstól. 2015 óta a főszerkesztői tisztséget dr. Zentai László, a kiadói feladatokat pedig dr. Hegyi Ferenc vette át. Mindketten fontosnak tartják a tehetséggondozást, igyekeznek minél nagyobb teret biztosítani az évkönyvben a diákírók, diákköltők munkásságának.


– Három esztendeje szerepelnek az évkönyvben az Így írok én… című pályázat nyertesei, tavaly pedig a Széchenyi István Gimnázium Írói Önképző Köre is helyet kapott – mondta az elnök. – Tudom, milyen jó érzés nekik először látni a nevüket nyomtatásban. Jómagam már publikáltam a Soproni Füzetek első számában is, és több, az SFMK-ban induló társamhoz hasonlóan azóta is kitartóan írok bele.


Persze van élet a Soproni Füzeteken túl is: ne feledkezzünk meg például a Soproni Ifjúsági Pódiumról, a Berzsenyi Líceum Magyar Társaságáról vagy a Várkerület 19-ben az Irodalmi Társaság által tartott irodalmi estekről, könyvbemutatókról.

Kapcsolódó cikkek

Őszintén az életről

Őszintén az életről

2024. 04. 10. | Szilágyi Andrea

Májustól kapható a könyvesboltokban Élő Csenge Enikő soproni születésű költő első verseskötete: az Apám országa című műben a főhős a létezés és az éle...