Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Egy család, több szenvedély
A Storno-kiállítás több szobájában láthatóak olyan műalkotások, melyeket valamelyik családtag készített – tudtuk meg Kollerits Beátától. Fotók: Filep István

Soproni Múzeumnegyed: A Storno család gyűjteménye európai hírű ritkaság

Egy család, több szenvedély

| Szilágyi Andrea | Panoráma

Ahol a modernitás és a hagyomány találkozik – a Soproni Múzeum egész évben izgalmas kikapcsolódást ígér minden látogatónak. Sorozatunkban a múzeumnegyed tárlatait mutatjuk be, ezúttal a Storno család gyűjteményét.

Az időgépet még nem találták fel, ám ha belépünk a Storno család egyedülálló művészlakásába, joggal gondolhatjuk azt, hogy talán mégis visszautaztunk az időben. A Soproni Múzeum épületének második emeletén található a Storno-gyűjtemény enteriőrje, mely a Bajorországból származott, Sopronban letelepedett, kéményseprőmesterből művész–restaurátorrá avanzsált id. Storno Ferenc (1821–1907) és családja gyűjteményét mutatja be. Méghozzá azokban a szobákban, melyeket a család 1875–1976 között lakásként használt. Az Európában is ritkaságnak számító tárlat az 1980-as évek közepe óta látogatható a Soproni Múzeumban. – A Stornók rendkívül nagy gyűjteményt hagytak városunkra. Mind a szobák, mind a bútorok restaurálása során a rendezők célja az volt, hogy a látogatók úgy láthassák a lakás helyiségeit, ahogy azokat a család is használta – árulta el Kollerits Beáta, a múzeum könyvtárosa. – A kiállított bútorok és tárgyak mind a Storno-gyűjteményből származnak.

Id. Storno Ferenc 1845 óta gyűjtött műtárgyakat, nyomdokaiba lépve fiai és unokái is folytatták a hagyományt. Kezdetben festmények, később már bútorok és használati tárgyak is voltak kincseik között. A lakóterek kialakításakor követték az akkori divatot, a német reneszánsz ízlésvilágát igazították a modern igényekhez. A kiállítás látogatásakor az előtér, az ebédlő, ifj. Storno Ferenc hálószobája, az erkélyes szoba, id. Storno Ferenc dolgozószobája, a szalon, és új kiállítási részként a könyvtár is bejárható a család egykori otthonában. A lakás több szobájában láthatóak olyan műalkotások, melyeket valamelyik családtag alkotott. – Az előtérben lévő, nagyméretű soproni látképet ifj. Storno Ferenc festette 1906-ban, ez a város középkori falakkal körülvett állapotát ábrázolja – ismertette a könyvtáros. – A kép késő őszi hangulatot idéz, mert az alkotó szerint ez felelt meg legjobban a város miliőjének. Az erkélyes szoba leghangsúlyosabb része a reneszánsz stílusban kifestett zárt erkély, amit ólomkeretes ablakokkal és közéjük foglalt üvegfestményekkel díszítettek ifj. Storno Ferenc tervezésében. A dolgozószoba mennyezetén található kazettás, reneszánsz stílusú díszeket, közepén a sors fonalát fonó párkát, valamint az idős és az ifjú kor jelképes alakjait id. Storno Ferenc festette meg.

A Storno család hagyatéki könyvtára tele van 17–20. századi ritka és értékes kötetekkel. A család szakkönyvtára számos olyan Európában is egyedülálló témát emel ki, mely szakirodalma csak itt fellelhető. – A gyűjteményhez kapcsolódik a Storno-archívum, amely a család generációkon átívelő kéziratos jegyzeteit, levelezését és kordokumentumait tartalmazza – zárta ­Kollerits Beáta.

A könyvtár legfontosabb része az úgynevezett Soproniensia anyag, amely csak és kizárólag soproni vonatkozású műveket tartalmaz. Itt található egy 1708-ból származó naptár, melyben megcsodálható a Sopron városáról készült első metszet.

Tekintse meg kvízünket!

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek

Néptáncosok a GYIK-ban

Néptáncosok a GYIK-ban

2024. 04. 24.

Összesen húsz műhelyből csaknem 300 fiatal érkezett a XXI. soproni regionális szóló néptáncvetélkedőre.