Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Értéket őriznek és teremtenek
A Soproni Múzeumnegyed kiállításait úgy alkották meg, hogy a 21. századi múzeumlátogatók elvárásainak is megfeleljenek – tudtuk meg dr. Tóth Imrétől, a Soproni Múzeum igazgatójától. Fotó: Filep István

Soproni Múzeumnegyed: A Sopron és a korona című tárlat az egyik legnépszerűbb

Értéket őriznek és teremtenek

| Szilágyi Andrea | Panoráma

Ahol a modernitás és a hagyomány találkozik – a Soproni Múzeum egész évben izgalmas kikapcsolódást ígér minden látogatónak. Új sorozatunkban a múzeumnegyedet és tárlatait mutatjuk be.

Az idén júniusban átadott Soproni Múzeumnegyed a Storno-ház, a Fabricius-ház, a Tábornokház, valamint a Tűztorony összekapcsolásával született meg. Az épületkoncepció egyik fontos célja volt, hogy a múzeum ne csak a kiállításoknak adjon otthont, hanem legyen benne rendezvényi, illetve közösségi tér is. Ennek szellemében még egy workshopkonyhát is felépítettek a látogatók számára. – A teljesen felszerelt, modern konyhában – többek között – a Storno család elfeledett receptjeit lehet elkészíteni – árulta el lapunknak dr. Tóth Imre, a Soproni Múzeum igazgatója. – Segítségül egy receptkönyvet is készítenek hozzá a múzeum munkatársai. A konyhát egyszerre húsz látogató is igénybe veheti. A Várfal sétány egyes területeire pedig nyugágyakat helyeztünk el a még kellemesebb időtöltés érdekében. Így is biztatjuk a látogatókat, hogy ne siessenek el a múzeumból.

Otthon a városban

A múzeumnegyed tíz állandó tárlata közül a tapasztalatok szerint minden látogató megtalálja a számára legérdekesebbet. – A Sopron és a korona mellett – mely Hunyadi Mátyástól IV. Károlyig mutatja be interaktívan a magyar történelem e szakaszát – a legnépszerűbb kiállításunk Az otthon a városban, melyben a 17. és 20. század közötti lakáskultúrák világában lehet barangolni – folytatta dr. Tóth Imre. – Az ember egyszer csak betoppan a 19. vagy a korábbi századokba, és az ablakon kinézve az egész díszletként láthatja a város Fő terét is. Valóban varázslatos élmény.

Tíz állandó kiállítás

Az összes tárlatot végigjárni nem kevés idő, akár több nap is lehet. A múzeum munkatársai ezért egyedi bérletkombinációkkal várják az érdeklődőket. A tíz állandó kiállításon kívül a múzeumnegyednek vannak ingyenesen bejárható szakaszai is, ilyen például a Várfal sétány, az újkori kőtárban található Vándorszobrok nevű tárlat, az épület aulája, a Tábornokház lakótornya – melynek egészen a padlásáig fel lehet menni –, illetve a tanulmányi raktár, melyek narratívák nélkül ad ízelítőt a múzeum ki nem állított műtárgyaiból.

A kiállításokat úgy alkották meg, hogy a 21. századi múzeumlátogatók elvárásainak is megfeleljenek. Számos infokommunikációs eszközzel, filmvetítésekkel, interaktív elemekkel teszik élménydússá a látogatást. Munkájuk sikerességét is igazolja, hogy idén elnyerték a Családbarát Múzeum díját. Emellett a negyedet jelölték idén Az év kiállítása elismerésre is, melynek eredményhirdetése november 14-én lesz.

Felfedezőjátékok

A múzeum idén is csatlakozott a népszerű múzeumok őszi fesztiváljához, hogy a látogatóknak még több élménnyel szolgáljanak. – Értéket őrzünk, értéket teremtünk. Több rendhagyó tárlatvezetéssel, múzeumpedagógiai órákkal és családos felfedezőjátékokkal készülnek a kollégáim a még teljesebb múzeumi élmény reményében – zárta az igazgató.

Tekintse meg videóajánlónkat és kvízünket is!

Kapcsolódó cikkek

Néptáncosok a GYIK-ban

Néptáncosok a GYIK-ban

2024. 04. 24.

Összesen húsz műhelyből csaknem 300 fiatal érkezett a XXI. soproni regionális szóló néptáncvetélkedőre.