Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Kulturális ékkő a város közepén
Fotók: Filep István

Kreatív fotózási helyszínként is egyre népszerűbb a Lenck-villa épülete és kertje

Kulturális ékkő a város közepén

| Szilágyi Andrea | Panoráma

Elegáns esküvői és kiváló piknikhelyszín, emellett felejthetetlen zongoradallamokat hallgathatunk a parkjában pihenve. Linder Judit, a Soproni Múzeum munkatársa mesélte el, hogy a Lenck-villa miért sokkal több, mint egy múzeum…

Városunk egyik emblematikus épületét 1892-ben a gazdag soproni Lenck család építtette. Miután a vagyont tőzsdei spekulációk miatt elvesztették, a villát eladták, és 1907-ben a Soproni Múzeum elődje vásárolta meg. A külső–belső épületrekonstrukciónak köszönhetően a villa 2020-ban nyerte vissza régi pompáját. Itt látogatható a múzeum állandó „Mestermű. Polgári életvilág és kézművesség a 19. század végi Sopronban” elnevezésű, néprajzi kiállítása. – A tárlat műfaja néprajzi, de merőben eltér a megszokottól – kezdte Linder Judit, a Soproni Múzeum munkatársa. – Arról mesél, hogy hol és hogyan találkozik össze a kézműves és a városi nagypolgári életvilág egy kitalált esküvő történetén keresztül.

A villa azonban nemcsak egy kiállításnak helyet adó épület, hanem ennél sokkal több. Kibérelhetünk termeket is, legyen szó családi vagy céges rendezvényről, csapatépítésről. A különleges télikert meghitt, kis létszámú rendezvények kedvelt helyszíne. – Jó néhány alkalommal mondták már ki itt a párok a boldogító igent. Akik igényes helyszínt keresnek a belvárosban, előszeretettel választják a villát – folytatta a múzeum munkatársa. – Rendezvényszervezői tapasztalattal szívesen segítjük a párokat a nagy naphoz kapcsolódó terveik megvalósításában. Kreatív fotózási helyszínként is egyre népszerűbb a villa épülete és kertje, legyen szó esküvői fényképezésről, családi pillanatok megörökítéséről vagy ruhaszalonok divatfotózásáról.

Az épület parkja – azon túl, hogy ingyenesen látogatható nyitvatartási időben – számos szabadtéri koncertnek, filmvetítésnek, kertbarátoknak szóló programoknak adott már otthont. Az idei évben folytatódik a Muzsikáló Múzeum sorozat, melyen élő zongorajátékot hallgathatunk a parkban, a padokon ülve. A kertben helyet kapott még egy rovarhotel, mely menedéket nyújt az olyan hasznos rovaroknak, mint a poszméhek, a fátyolkák, a vadméhek vagy a katicabogarak. Ennek szomszédságában egy közösségi fűszer- és gyógynövénykertet is létrehoztak a múzeum dolgozói, várják az önkéntes ágyásgondozókat tavasztól őszig. Az ültetvények nagy sikernek örvendenek, igazi kis közösség jött létre gondozásukra.


A Lenck-villa kertjében helyet kapott egy rovarhotel is. 


Linder Judit elmondása szerint igazi sikere lett a piknikkosarak bérlésének is, amelyet helyi és környékbeli termelők finomságaival töltenek meg. – Kiváló baráti és családi program lehet egy pléden megpihenve kencével vagy ínycsiklandozó lekvárral megkent bucit falatozni az árnyas fák alatt. Emellett biztosítunk társasjátékokat és tollasütőket is az érdeklődőknek. Ezek bérlésére szintén tavasztól őszig van lehetőség.

Nyitvatartás: A múzeum és a Lenck-villa kertje keddtől vasárnapig 10 és 18 óra között látogatható. Rendezvényeket a hivatalos nyitvatartási időn kívül is rugalmasan tartanak.

A következő esküvői nyílt napot február 17-én tartják a Lenck-villában. Az esemény regisztrációhoz kötött, további információk a www.sopronimuzeum.hu oldalon találhatók.

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek