Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Mesél a kőbe faragott múlt
Az Időkapu című kiállítás nemcsak a római kor emlékeit mutatja be, hanem a 13. századtól a 17. század elejéig terjedő időszak kőfaragványait is. Fotók: Filep István

Soproni Múzeumnegyed: A rég elfeledett emlékek műtárgyakként keltek új életre

Mesél a kőbe faragott múlt

| Szilágyi Andrea | Panoráma

Ahol a modernitás és a hagyomány találkozik – a Soproni Múzeum egész évben izgalmas kikapcsolódást ígér minden látogatónak. Sorozatunkban a múzeumnegyed tárlatait mutatjuk be, ezúttal az Időkaput.

Az Időkapu elnevezésű kiállítás 2015-ben, az Emberi Erőforrások Minisztériumának Kubinyi Ágoston Programjának keretében nyílt meg a látogatók előtt. A Tűztorony mellett található pinceszintet még 1966-ban ásták ki, kézenfekvő volt, hogy ebbe a térbe kőemlékeket helyezzenek el. – Gabrieli Gabriella régésszel ketten terveztük ezt a tárlatot – kezdte Nemes András művészettörténész. – Úgy döntöttünk, hogy azokat a római emlékeket mutatjuk meg, amelyek a nagy római kőtárból kimaradtak. Kisebb síremlékek láthatóak itt, illetve egy-két olyan tárgy, melyeket az elmúlt húsz évben – például a Várkerület 1–3. szám alatt végzett ásatások során – tártak fel a szakemberek.

A kortanúk

A kiállítás nemcsak a római kor emlékeit mutatja be, hanem a 13. századtól a 17. század elejéig terjedő időszak kőfaragványait is. Ezek az emlékek az adott időszak építészeti és szobrászati kultúrájáról, szimbolikájáról is mesélnek. Láthatóak még templomok, kápolnák, városi lakóházak töredékei, ajtók, ablakok, szobrok, párkányok, melyek a különböző ásatások és műemléki falkutatások során kerültek elő.

Egy darab borostyánkőút

A múzeum munkatársai rekonstruálták az egykor a Tűztorony épülete helyén lévő borostyánkőút egy szakaszát is. – A Fegyvertár utcai és a Fő téri ásatások során az útnak annyi köve került elő, hogy Gabriellával arra gondoltunk, ez is egy látványos eleme lehet a kiállításnak – folytatta Nemes András. – Három darab olyan speciális követ is találtunk a feltárás során, melyeken még láthatóak a szekerek és lovaskocsik által vájt nyomvonalak is.

Szótár az értelmezéshez

A galériaszinten középkori kőfaragványok találhatóak. A teljes tárlat körbejárása során több mint 40 darab műtárgyat csodálhatnak meg a látogatók. A szakemberek készítettek a kiállításhoz kapcsolódó szótárat is, mely a pinceszint falán kapott helyet. – Itt olyan, nem közszájon forgó kifejezéseket magyarázunk meg, mint például a körtetagozat, pálcatag vagy képszék. Sok ilyen szóval találkoznak a látogatók a tárlat megtekintése során, ezért fontosnak tartottuk, hogy ismertessük ezeknek a jelentését – zárta a művészettörténész.

Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek

Néptáncosok a GYIK-ban

Néptáncosok a GYIK-ban

2024. 04. 24.

Összesen húsz műhelyből csaknem 300 fiatal érkezett a XXI. soproni regionális szóló néptáncvetélkedőre.