Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A Handler büszkesége
– Hihetetlenül meglepődtem, amikor kiderült, hogy én nyertem meg a versenyt – mesélte a WorldSkills Hungary megmérettetésről Dely Bianka. Fotó: Filep István

Dely Bianka képviseli Magyarországot a lyoni világbajnokságon

A Handler büszkesége

| Madarász Réka | Soproni fiatalok

A Szakma Sztár Fesztiválon elért második helyezés után megnyerte a WorldSkills Hungaryt is Dely Bianka. A Handler-technikum végzős tervezőgrafikus tanulója az egyetemre készül.

A handleros diákok hónapokig készültek a Szakma Sztár Fesztiválra, aminek meg is lett az eredménye: a 13.M (művészeti) osztályból négyen is továbbjutottak a második fordulóra Budapestre.

– Ez a forduló két részből állt: első alkalommal egy könyvborítót kellett megterveznünk, amit egy művészettörténeti és szakmai ismeretekből álló szóbeli vizsga követett. Egy héttel később következett a portfóliót és prezentációt tartalmazó vizsgamunka – mesélte Dely Bianka, aki mindhárom fordulón 100 százalékosan teljesített. – A harmadik fordulón, ugyancsak Budapesten Örkény István Egyperceseihez kellett illusztrációt és könyvborítót készítenünk.


Mivel Bianka nem szokott illusztrálni, és szerette volna, ha a verseny jól sikerül, itthon készült rá. Sokat segített neki a szakmai tanára, Rovó Anett. Egy órával korábban végzett is a feladattal, mint a többiek, az eredményre viszont egészen a gáláig kellett várnia. Örömét csak tetézte a World­Skillsen aratott győzelem, amire még nem volt példa iskolája történetében.

– Az első fordulón egy fotómúzeumnak kellett logót, arculatot, plakátot és belépőkártyát terveznünk – folytatta lelkesen. – Még aznap megtudtam, hogy osztálytársammal, Kovács Sándorral együtt továbbjutottunk a döntőre. A harmadik döntős a tavalyi győztes volt, aki éppen az EuroSkillsre készül. Egy fényfesztiválnak kellett logót és leporellót terveznünk és kiviteleznünk. A következő feladatunk az volt, hogy egy kendőnek tervezzünk díszdobozt, Instragram-posztot és kísérőkártyát. Mivel úgy éreztem, hogy nem sikerült a legjobban, hihetetlenül meglepődtem, amikor kiderült, hogy én nyertem meg a versenyt.

Mivel a 2024-es lyoni világbajnokságon Bianka fogja képviselni Magyarországot, már május végén Budapestre költözik, és megkezdi a felkészülést. Reméli, hogy felveszik a győri egyetem grafika szakára, így a következő tanévben valószínűleg egyéni tanrend szerint folytatja majd a tanulmányait.

Kapcsolódó cikkek