Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A matematika bűvöletében

Tehetséges fiatal!

A matematika bűvöletében

| Madarász Réka | Soproni fiatalok

Második osztályos kora óta indul matematikaversenyeken Szarka Máté. A Szent Orsolya-iskola hetedikes kisgimnazistája a városi versenyek után egyre rangosabb megmérettetéseken ér el nívós helyezéseket.

Szarka Mátéval a tanító nénije, Simonné Vörös Ágnes szerettette meg a matematikát. Már ő felfigyelt a fiú tehetségére, aki élete első versenyén, a Zrínyi Ilona matematikaversenyen rögtön megyei harmadik lett. Sok szép eredményt értek el együtt. A sikersorozatot Máté felsős matematikatanárával, Lajber-Németh Judittal folytatta.

– A legbüszkébb arra vagyok, hogy a korosztályom legmérvadóbb megmérettetésén, a Varga Tamás matematikaversenyen megyei első helyezést értem el, majd az országos döntőn 5. lettem – mesélte a komoly fiú. – A három forduló mindegyikén 5–5 feladatot kellett megoldanunk, melyekre kettő, két és fél, végül pedig három óra állt a rendelkezésünkre. Szeretem az elgondolkodtató feladatokat, a kedvencem a kombinatorika és a geometria.

Máté egyébként is előszeretettel néz utána a dolgoknak, ha valami érdekli, addig kutat, amíg meg nem találja a megoldást. A nemzetközi Kenguru matematikaversenyen szintén megnyerte a megyei fordulót, országosan pedig 7. helyen végzett. Imád versenyezni, mindig alaposan felkészül az előző évi feladatlapok alapján.

– A matekon kívül az összes természettudományos tantárgy érdekel – folytatta. – Két éve online „járok” egy programozó szakkörre. Egy rajzolóprogram elsajátításával kezdtük, most pedig már egy programozási parancssort, a C++-t tanuljuk.

Máténak három testvére van, sok időt tölt velük. A tanulás után szívesen biciklizik, egyik kedvenc tevékenysége pedig, amikor a Szent Orsolya-templom reggeli miséin szép, piros ruhás ministránsként vehet részt a szertartáson.

Kapcsolódó cikkek