Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A Rubik-kocka bűvöletében
Nagy Dánielnek már több mint 20 Rubik-kockája van, amelyeket természetesen ki is tud rakni. Fotó: Németh Péter

A Rubik-kocka bűvöletében

| Munkatársunktól | Soproni fiatalok

Ha matekversenyről van szó, Nagy Dániel nem hiányozhat az indulók közül. A berzsenyis fiú ezen felül atletizál, klarinétozik, és varázslatosan bánik a Rubik-kockával.

Még a Hunyadi-iskola alsó tagozatára járt, amikor az osztályfőnöke, Németh Gábor felfedezte, hogy Dani jobb matekos a többieknél. Innentől kezdve nem volt megállás, ugyanis a fiú szereti összemérni a tudását másokkal.

– A nagyszüleim matektanárok, ők is tudnak nekem segíteni a versenyekre való felkészülésben – mesélte a kedves fiatalember. – Apukám átlagon felüli logikai készséggel rendelkezik, valószínűleg tőle is örököltem a tehetségemet. Bár a Kenguru matematikaverseny megyei fordulóját megnyertem, a legbüszkébb mégis a Zrínyin elért megyei 5. helyezésemre vagyok.

Daninak a Berzsenyi Líceumban az osztályfőnöke, Nagy Andrásné egyben a matektanára is, aki örömmel benevezi a megmérettetésekre. Több kiváló matekos is van az osztályban, akikkel remekül együtt tud dolgozni, tavaly meg is nyerték a Bolyai matematikaverseny megyei fordulóját. A fiú négy éve atletizál, az ügyességi számokban teljesít a legjobban: magas- és távolugrásban, gátfutásban. Az edzések mellett még a zenére is jut ideje: három éve klarinétozik, a Juventus fúvószenekar tagjaként pedig reméli, mihamarabb részt vehet a közösségi programokban. Legnagyobb szenvedélye azonban a Rubik-kocka.

– Egy rokonom ki tudta rakni a kockát, ő tanította meg a lépések egy részét, a többit pedig az internetről lestem el – folytatta a fiú. – A kirakáshoz ugyanis több algoritmus ismerete szükséges, az egyik legbonyolultabb például huszonnégy lépésből áll.

A jeles események alkalmával a családnak nem kell sokat törnie a fejét, hogy a kis matematikus minek örülne: természetesen Rubik-kockának! Már több mint húsz darab gyűlt össze, melyek között vannak versenykockák, sőt mobiltelefonnal összekapcsolható okos kockák is. Dani már a barátait is megfertőzte a Rubikkal.

Kapcsolódó cikkek