Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Bezár a Danubius-iskola
2018 tavaszán elballagnak az utolsó szakács-, cukrász- és pincértanulók Fotó: Németh Péter

Bezár a Danubius-iskola

| Munkatársunktól | Soproni fiatalok

Az utolsó végzős évfolyam készül a 2018-as ballagásra a soproni Danubius Szakképző Iskolában. Már két éve nem vesznek fel új diákokat, 30 év után megszűnik az intézmény. A döntés hátteréről kérdeztük az iskola, valamint a szakképzési centrum igazgatóját.

30 évvel ezelőtt alakult meg a Hungar Hotels Szakképző Iskola Sopronban azzal a céllal, hogy a vendéglátás minden területén jártas szakembereket képezzenek a Füredi sétányon található épületben és a hozzá tartozó tanétteremben. Az évtizedek során több mint 500 diák végzett az iskolában. A most végzős évfolyam azonban az utolsó, a 40 harmadikos diák után már nem indítanak újabb osztályt.


– 2016-tól a szakképzési centrumokba olvasztották a szakképző iskolákat, mi azonban alapítványi iskolaként működünk, az iskola tárgyi eszközei és a képzésnek otthont adó ingatlan pedig magántulajdonban van, így nem jött létre a centrumba való beolvadás – mondta el a Soproni Témának Burián György igazgató. – Az alapítvány kuratóriuma a Danubius vállalat vezetésével közösen döntött a tanév végi bezárásról olyan feltételek mellett, hogy az iskolába járó tanulók zökkenőmentesen fejezhessék be tanulmányaikat.


– A szakképzési centrumok megalakulásával a Danubius-iskola is lehetőséget kapott, hogy a Soproni Szakképzési Centrum keretein belül, tagintézményként folytassa működését – osztotta meg velünk álláspontját Králik Tibor, a Soproni Szakképzési Centrum főigazgatója. – Ez a működés szervezeti integrációt jelentett volna, a centrum által a következő tanévre is biztosított képzési keretszámokkal és szakmai önállósággal, az iskola teljes finanszírozását ebben az esetben a centrum biztosította volna. A tagintézményi működés a csatlakozó iskolák tulajdonviszonyait nem érintette volna, az ingatlanok, ingóságok továbbra is az alapítványnál maradtak volna. Az iskolát fenntartó alapítvány 2015 novemberében úgy döntött, hogy nem csatlakozik a centrumhoz, és felmenő rendszerben megszünteti az iskolát.


2018 tavaszán elballagnak az utolsó szakács-, cukrász- és pincértanulók a Danubiusból. A tanárok egy része soproni, mások kapuvári oktatási intézményeknél folytatják munkájukat, a Füredi sétányon található ingatlant pedig vélhetően majd eladják. A szakképzési centrum főigazgatója szerint a vendéglátóipari szakképzési feladatot a Soproni Szakképzési Centrum Idegenforgalmi és Vendéglátó Szakképző Iskolájában a centrum el tudja látni, a szükséges kapacitások rendelkezésre állnak.


2015. július 1-jével alakultak meg Magyarországon a szakképzési centrumok

Működésükkel (a nyugat-európai gyakorlatnak megfelelően) a szakképzés irányításában és az intézmények fenntartásában is erősödött az állami szerepvállalás. A szakképzési centrumok által megadott keretszámok igazodnak a munkaerő-piaci igényekhez, így szervezik meg az iskolai rendszerű szakképzést. A feladatot elsősorban az állami kapacitásokkal kívánják ellátni, de lehetőség van más fenntartók bekapcsolódására is ebbe a rendszerbe. Így egyházi fenntartású, alapítványi és magániskolák is részt vesznek a szakképzésben. A nem állami iskolák akkor vehetnek fel államilag támogatott képzésre diákokat, ha az állami intézmények nem tudnak annyi tanulót fogadni, amennyire a gazdasági szektornak szüksége lenne.

Kapcsolódó cikkek